Начало / Крими / Ръст в броя на умишлените палежи в Плевенско през миналата година

Ръст в броя на умишлените палежи в Плевенско през миналата година

Цели 18% от пожарите през миналата година са били умишлени. Това става ясно от публикувания отчет-анализ на РДПБЗН-Плевен от пресцентъра на ОДМВР – Плевен. За 2015-а в обществения и частния сектор са възникнали 317 пожари с материални загуби и 814 пожари в сухи треви и храсти, отпадъци и др., без нанесени материални щети.

Спрямо усреднените стойности за последния петгодишен период, броя на пожарите през 2015 година в отраслите „Жилищно стопанство и дейности на домакинства”, „Селско и рибно стопанство”, „Енергетика” и „Преработваща промишленост” е намалял, съответно с 23,3 и с по 2 броя, а в отраслите „Транспорт, складиране и пощи”, „Водопровод, канализация и сметосъбиране” и „Търговия и ремонт” се е увеличил, съответно с 10, 6 и 4 броя. Особено показателна е продължаващата тенденция за възникнали най-много пожари за периода, съответно в жилищни сгради (42,9% от общия брой) и в транспортни средства (29,7%), т.е. където не се осъществява пряко контрол.

Най-честите причини за възникване на пожарите с материални загуби са от предполагаема причина „късо съединение” и „небрежност при боравене с открит огън”, съответно – 89 (28% от общия брой) и 74 броя (23%), следват пожарите с причина „умисъл” – 58 броя (18%), „в процес на установяване на причината” – 34 броя (11%), „техническа неизправност” – 21 броя, „строителна неизправност – 14 броя, „неправилно ползване на нагревателен уред” – 13 броя, „неправилно ползване на отоплителен уред” – 8 броя. Спрямо усреднените стойности за последния петгодишен период, пожарите през отчетния период, възникнали по причини „неправилно ползване на отоплителен уред”, „детска игра” и „в процес на установяване на причината” са намалели, съответно с 10, 5 и 4 броя, а от „умисъл”, „неправилно ползване на нагревателен уред” и „техническа неизправноста” са се увеличили, съответно с 9, 7 и 1 броя.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...