Начало / Култура / Ръководството на читалище „Съгласие” с обръщение към общинските съветници

Ръководството на читалище „Съгласие” с обръщение към общинските съветници

По повод 150-годишния юбилей председателят на читалище „Съгласие” – Ивайло Атанасов,  направи обръщение към общинските съветници, чиито мандат изтича след броени дни. Публикуваме обръщението без съкращения.

„На финала на този Общински съвет, съветниците получиха от нас като подарък юбилейното издание „150 години читалище „Съгласие“. Подарък, не защото Общинският съвет мандат 2015/2019 г. подкрепи някое от многобройните предложения или инициативи на читалището, а точно обратното.
Не защото стана ясно кому са нужни само в град Плевен 17 читалища с предоставена им щедро общинска собственост.
Не защото от уж направените по този повод проверки от общински съветници, които констатираха многобройни нарушения, не последва нищо.
Не защото така и не стана ясно как така до Освобождението 1878 г. в България е имало 128 читалища, а сега са близо 4000.
С какво точно се обогати културният ни живот след 1959 г., след като до тогава в града ни е било единствено читалище „Съгласие 1869“?
Не защото през годините поетапно и със завидна упоритост беше отнета собствеността на читалище „Съгласие“ извън основната ни сграда и щедро беше предоставена такава на новооткритите читалища.
Този сборник има една основна цел и тя е: за пореден път да стане ясно, че историята не започва от нас, че има стойности, основани на обективни факти, а не на такива, измислени от нас.
Надяваме се, че ако не всички, то поне част от сегашните съветници, ще прочетат откъси от този сборник, и ако е възможно не публично, а поне пред себе си да видят и оценят историята на читалище „Съгласие“. История, която със самочувствие твърдим, че е частица от историята на град Плевен.”

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...