Акценти
Начало / Култура / Руши се училище – паметник на културата

Руши се училище – паметник на културата

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в с.Стежерово, община Левски някога е било гордостта не само на селото, но и на целия регион. Преди 10 ноември 1989 г. е най-голямото по площ школо в Плевенски окръг. Масивната сграда е построена през 1925 година. В последствие е превърната в едно от най-добре уредените училища в региона. В периода 1973 – 1978 г. с общите усилия на кмета Тодор Ламбев, секретаря на кметството Коста Кирилов и директорката Недялка Костова, сградата е ремонтира основно отвън и отвътре. Богато уредените кабинети по физика, химия и биология, класните стаи, столовата, работилницата са давали възможност за пълноценно обучение. Това обаче са последните хубави неща за школото. Със заповед на министъра, считано от 1 юли 2003 г., ОУ “Св. Климент Охридски” е преобразувано в Начално училище, а по-големите ученици са пренасочени да продължат образованието си в ОУ “Христо Ботев” – с. Българене. В последствие школото в с.Стежерово окончателно затваря врати. Малка утеха е, че заедно с местната църква „Свети Димитрий“, „Булева чешма” и частна мелница са обявени за паметници на културата. През последните години училището – паметник на културата се руши. Поддръжката му става невъзможна след като Община Левски прехвърля грижата за това на кметството.

„Ремонт е крайно необходим, защото всичко се превръща в развалина. Поглед отвън не издава тези тревоги, но вътре в самата сграда разрухата е пълна – дограмата е изгнила, покрива на някои места вече е протекъл, вътре в сградата има развалена конструкция, а това вече е много опасно, защото деца влизат да играят и може да се стигне до трагичен инцидент“, предупреждава кметът на с.Стежерово – Диян Димитров. Той е категоричен, че повереното му кметство няма възможност да се справи със ситуацията.

„Няма откъде да вземем финансови средства за да се направи ремонт. Всяка година информирам общината за състоянието на сградата, но … Никой друг не се грижи. Комисия трябва да дойде и опише щетите и да изчисли колко пари ще трябват за ремонт. Не знам дали ще го направят, но е грехота да се съсипва такава хубава сграда, която е и паметник на културата“, заяви кметът на с.Стежерово.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...