Начало / Култура / Руско-турската война през погледа на Светата православна църква бе тема на конференция в Плевен

Руско-турската война през погледа на Светата православна църква бе тема на конференция в Плевен

Конференция на тема „Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-1878 г.” бе темата на научна конференция, която се проведе днес в Регионалния исторически музей в Плевен, като част от събитията за отбелязване на 142 години от Освобождението на Плевен.

Гости и лектори бяха архиепископ Леонид – заместник-председател на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия, Плевенският митрополит Игнатий, академик Георги Марков, академик Константин Косев, княз Никита Лобанов – Ростовски, представители на научните среди на България и Русия.

„Днешната конференция има за задача да даде относителен отговор как Православната църква е оказала влияние и какво е то върху формирането на мнението да се достигне до Руско-турската освободителна война и до този титаничен сблъсък между двете империи, в резултат на който  България получи своята свобода и национална независимост”, каза при откриването на форума директорът на Регионалния музей Володя Попов.

Участниците в конференцията бяха поздравени от кмета Георг Спартански, който подчерта, че вярата е тази, която е съхранила българския народ през годините на робството и че „братските връзки между Българската православна църква и Руската православна църква, между славянските народи на България и Русия са от векове”. Спартански подчерта, че всеки трябва да работи за  съхраняване на историческата памет и за възпитаване на нашите деца и внуци в уважение на традицията и в познаване на историята ни. „Вярвам, че въпреки политическите превратности, тези неща, които определят нашето място в Европа  – културата, религията, традициите, обичаите, общата ни история, ще останат такива и в идните векове и всеки от нас скромно, според силите и възможностите си, ще работи за това наше общо дело. Вярвам, че както сме имали общо минало, имаме общо настояще, бихме имали и общо бъдеще”, акцентира Спартански.

Към пожеланията му се присъедини и Румен Петков, отбелязвайки, че славянската ни принадлежност и Православието бележат цялостния ни път. „Славянството и православието имат своето много силно утре, ако стъпим на здравото разбиране за нашето минало, ако оценяваме нашата история такава, каквато е и не я пренаписваме съобразно датата, спрямо която се правят коментарите. Ако заедно вървим в тази посока, която отговаря на интереса на българския и на руския народ, съм сигурен, че станалото в Плевен преди 142 години има своя голям смисъл и своето голямо утре”, подчерта Румен Петков.

В приветствието си архиепископ Леонид постави акцент върху близостта на българския и руския език, която прави ненужен превода. Негово преосвещенство Леонид прочете поздрав към участниците в конференцията от името на председателя на отдела за външни църковни отношения на Руската православна църква – митрополит Иларион.

Сред темите в конференцията бяха: „Тотлебен – най-големият военен стратег на ХIX век” на княз Никита Лобанов-Ростовски; „Ролята на княз Алексей Лобанов-Ростовски в подписването на Константинополския мирен договор” на Белла Пак; „Обсадата на Плевен: исторически уроци и паралели” на Сергей Пинчук; „Ролята на руската армия в освобождението на българите от османско иго” на Виктория Золотова от Петербургския държавен университет, и „Ролята на християнството в запазването на свободния дух” на Габриела Райкова от НАИМ – БАН.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...