Акценти
Начало / Култура / Румънци от Търгу Жиу сключиха споразумение за културен обмен с ръководството на ХГ „Илия Бешков“

Румънци от Търгу Жиу сключиха споразумение за културен обмен с ръководството на ХГ „Илия Бешков“

Мирослав Минчев - Йово Търгу Жиу

Споразумение за културен обмен сключиха директорът на ХГ „Илия „Бешков” Мирослав Минчев и организаторите на Международния фестивал за литература и визуални изкуства в Търгу Жиу, Румъния, информира за infopleven Минчев. По покана на домакините той и колегата му от галерията Иван Велчев – Йово, се включиха във фестивала от 29 май до 1 юни, за да подпишат важния документ.

Той е резултат от гостуването в Плевен на изложба с творби, участвали в Международния симпозиум по живопис „Горш фест” в град Гъргу Жиу, Румъния. Събитието се състоя на 13 март тази година. При гостуването си чуждестранните посетители са били впечатлени от Плевен и още тогава са отправили покана към плевенските творци за дългосрочно културно сътрудничество.

Търгу Жиу

Големият Международен фестивал, който се провежда в града на световноизвестния скулптор Константин Брънкуш, акцентира върху различни изкуство при всяко следващо свое издание. Предстои представянето на фолклорни състави, което е провокирало домакините да пожелаят Минчев да посредничи за връзка със Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци. Директорът на галерията е представил в добра светлина и постиженията на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, с което румънците също ще осъществят контакт.

творци Търгу Жиу

Споразумението за културен обмен предвижда и гостувания на румънски творци и културни продукти в Плевен. Художниците Мирослав Минчев и Иван Велчев са договорили условията на бъдещото сътрудничество със зам.-областния управител на област Горш, чийто областен град е Търгу Жиу.

Румънците имат и друг силен мотив за специалното си отношение към Плевен. Техни прадеди са загинали в сраженията край Гривица по време на Руско-турската освободителна война през 1877-78 г., поясни Минчев.

Мирослав Минчев - Търгу Жиу

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...