Акценти
Начало / Икономика / Румен Петков: Ценообразуването в българската енергетика противоречи на европейското законодателство

Румен Петков: Ценообразуването в българската енергетика противоречи на европейското законодателство

Начинът на образуване на цените в българската енергетика  е порочен, дефектен и противоречащ на европейското законодателство. Това каза днес на пресконференция в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той проведе среща в Плевен, която е част от широка разяснителна кампания за начина на образуване на цените в българската енергетика, организирана от АБВ.

На специално подготвен постер Петков показа цените на различните източници на електроенергия, които формират микса на цената в страната. Най-висока е цената на електроенергията, добивана от ВЕИ – 315 лв/МВтч, а в пъти по-ниска и най-чиста  е тази от АЕЦ Козлодуй – 54 лв/МВтч, отбеляза Петков.

Той обърна специално внимание на цената на еленергията, добивана в ТЕЦ „Марица –изток” – 1,2 и 3, където цените са съответно 178 лв/МВтч, 77 лв/МВтч и 115 лв/МВтч. „Това е един престъпен договор, който е подписан при правителството на Иван Костов, за продажба на „Марица – изток” 1 и 3, посочи Петков, като отбеляза, че  държавата е поела ангажимент да плаща на собствениците инвестициите, които правят , както и въглеродните им емисии. По думите на Петков само за миналата година държавата е платила на ТЕЦ „Марица изток” 1 и 3 повече от 600 млн. лв. за въглеродни емисии. Това безумие ще доведе до фалит на НЕК, категоричен е Румен Петков.

Той посочи още, че нито едно правителство не се противопоставя на тази държавна помощ и по този начин „престъплението на правителството на Костов се мултиплицира в следващите правителства”.

Затова в  основата на еврокампанията на АБВ ще е българските евродепутати да се борят против двойните стандарти. Едно от първите неща, които ще направят, е да се потърси позицията на европарламента допустима ли е такава държавна поддръжка. „Въпросът е защо досега българските правителства не са сезирали ЕК за тази груба държавна помощ”, подчерта Румен Петков.

От АБВ настояват незабавно да стартира процедурата за привличане на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене. Тяхната принципна позиция обаче е, че е най-добре централата да е 100% държавна собственост.

От АБВ настояват също за незабавна промяна в енергийната стратегия на страната.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...