Начало / Общество / Румен Петков с призив за достойно отбелязване на два юбилея в Плевен

Румен Петков с призив за достойно отбелязване на два юбилея в Плевен

Две важни събития предстои да бъдат отбелязани през тази година в Плевен – 100 години от Дойранската епопея и 20 години от подписването на договора за партньорство с град Бурса. За достойното им честване Румен Петков – бивш кмет на Плевен и настоящ член на националното ръководство на партия АБВ, се е обърнал към кмета Георг Спартански с конкретни предложения.

Петков е предложил да се създаде инициативен комитет, който да подготви отбелязването на годишнината от най-голямата победа на българската армия в Първата световна война, извоювана от Девета плевенска дивизия под ръководството на ген. Владимир Вазов. Струва си да помним великите дати в нашата история, подчерта Румен Петков, като допълни, че към честванията трябва да бъдат направени съпричастни също Гърция и Великобритания. Покана да се включи в инициативния комитет Петков ще отправи към Григорий Вазов – наследник на рода Вазови.

Бившият кмет на Плевен заяви, че е нужен рестарт на отношенията между Плевен и турския град Бурса, с който имаме договор за побратимяване и тази година през октомври се навършват 20 години от подписването му. „Не разбирам защо през последните 15 години отношенията между двата града са прекъснати. Предложих на кмета по подходящ начин да се отбележи годишнината. Ние сме си нужните съседи, Плевен само ще спечели, ако даде тласък, динамика в отношенията между двата града”, отбеляза Румен Петков.

Той допълни, че Бурса е един от най-големите градове на Турция, със силна икономика, динамично развиващи се културни институции и спортен център. По думите на Петков културният обмен между двата града може да бъде „с много по-сериозен заряд, имайки предвид големия брой български изселници там”. Засега само Медицинският университет поддържа контакти с Бурса, но презентацията му в Турция може да се подобри, ако се активират отношенията между Плевен и Бурса, убеден е Петков.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...