Начало / Политика / Румен Петков с питане до министъра на енергетиката, засягащо плевенската икономика

Румен Петков с питане до министъра на енергетиката, засягащо плевенската икономика

Заместник-председателят на националното ръководство на ПП АБВ Румен Петков е подал заявление за достъп до обществена информация до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това съобщи Петков по време на среща с плевенските медии в пресклуба на БТА. По негови думи питанията му засягат не само българската икономика, и плевенската в частност.

На основание Закона за достъп до обществена информация той е поискал да му бъде представена информация има ли започната процедура по пряко договаряне или започната процедура за организиране и провеждане на обществена поръчка по смисъла на ЗОП, във връзка с необходимостта от рехабилитация на парна турбина на 2-ри блок при ТЕЦ „Марица Изток 2”. Поет ли е ангажимент от страна на Министерство на енергетиката по време на посещение в Япония през месец март 2016г. пред „Тошиба” ( TSB) да включи проекта за 2-ри блок на ТЕЦ „Марица Изток 2″ в Националната инвестиционна програма, във възможно най-кратък срок и по какъв начин представителите на МЕ гарантират изпълнението на подобна договореност.

Румен Петков е отправил запитване и колко са действащите турбини в ПАВЕЦ „Чаира”, както и кои са техните производители и има ли произведени турбини от „Вапцаров Холдинг” АД. Има ли започната процедура по пряко договаряне с „Тошиба” ( TSB), във връзка с рехабилитацията на механичната част на ПАВЕЦ „Чаира” и какъв е размерът на необходимото финансиране за осъществяване на тази рехабилитация, са сред другите въпроси. Петков пита и предвижда ли се търсене на безвъзмездно финансиране от „Европейска банка за възстановяване и финансиране” и в какъв размер е то, ако има такова.

Като последен въпрос до министъра е запитване сключено ли е споразумение в каквато и да е форма, между АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Козлодуй – Нови мощности, Уестингхаус Електрик Къмпъни и Стейт Пауър Инвестмънтс Овърсийз Корпорейшън Ъф Чайна. Петков отправя питане ако има сключено споразумение в него, предвижда ли се възможността за ускоряване на процеса по разработване на нов ядрен блок за нуждите на АЕЦ Козлодуй.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...