Начало / Икономика / Румен Петков: Съмнявам се, че са извършени хидравлични изпитания на газопровода „Комотини-Стара Загора

Румен Петков: Съмнявам се, че са извършени хидравлични изпитания на газопровода „Комотини-Стара Загора

Съмнявам се, че има извършени хидравлични изпитания на газопровода „Комотини-Стара Загора, независимо, че преди седмица се проведе официалната церемония по откриване на съоръжението. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петковв в Пресклуба на БТА в Плевен. Той обясни, че според регламента на ЕК компанията, която извършва въпросните тестове преди газопровода да заработи на пълен капацитет, трябва да е независима и от поръчителя (българското правителство), и от изпълнителя (гръцката компания „Авакс“). Протоколи от тази задължителна процедура липсват, което на практика означава, че газопроводът „Комотини-Стара Загора“, който трябва да захранва 1/3 от потреблението у нас и да свали цената на газа чувствително, няма как да заработи, въпреки, че лентата му беше прерязана.

В контекста на сигурността на доставките на газ Румен Петков коментира също, че отношението към „Булгаргаз“ и „Булгартансгаз“ показва съзнателна политика и стремеж за тяхното ликвидиране. Тръбната доставка на горивото поставя „Булгартансгаз“ в трудната възможност да обслужва кредите си – дружеството в момента е с 300 млн. лв. задължения.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...