Акценти
Начало / Общество / Румен Петков: Разсекретяването на архивите на Военно разузнаване е престъпно

Румен Петков: Разсекретяването на архивите на Военно разузнаване е престъпно

IMG_0384Румен петков

Разсекретяването на архивите на служба „Военна информация“ би било грешка, която  ще има необратими последствия. Това заяви на пресконференция в Плевен Румен Петков, зам.-председател на АБВ по повод намерението на военния министър да разсекрети архивите на военното разузнаване. По думите му една такава стъпка е много рискова и даде пример как преди години по неясни какви канали е оповестено името на български служител във Военното разузнаване на страната ни и дни по-късно той е бил ликвидиран по „брутален начин”.

По думите на Румен Петков комисията по досиетата не е готова да гарантира неоповестяването имената на чужди граждани, които са работили за нашата военно-разузнавателна служба. Не виждам как някой чужд гражданин ще се реши да работи за нашето разузнаване, след като някой министър някога може да реши да разсекрети документите, посочи Петков.

„Разчитам, че Йордан Бакалов ще прояви достойнство и ще се опита да запази гръбнака на службите”, заяви Румен Петков. Той квалифицира като „престъпно деяние“ евентуалното разсекретяване на архивите на Военното разузнаване.

Той повдигна и въпроса защо в деня, в който Закона за служба военна информация е внесен в парламента и който посочва изискванията към директора на службата, е назначен директор по стария закон. „Прочита е, че г-н Бакалов не отговаря на изискванията на новия закон. Това означава ли, че е назначен само, за да разсекрети тези материали”, попита Петков и обясни, че това са политически въпроси, на които трябва да бъдат дадени ясни отговори.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...