Акценти
Начало / Политика / Румен Петков обеща сериозен анализ на задграничните командировки на президента

Румен Петков обеща сериозен анализ на задграничните командировки на президента

„За 10 месеца да се похарчат по време на криза близо 800 хил. лв. за задгранични командировки на президента Росен Плевнелиев, не е нормално”, обяви позицията си пред журналисти депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Той обясни, че през януари е изпратил до държавния глава заявление като народен представител с искане за предоставяне на достъп до обществена информация за броя на задгранични командировки, в кои държави президентът е бил, какъв е бил съставът на делегациите и оценка на това какви резултати са постигнати.

Според получената наскоро официална информация, за 10 месеца Росен Плевнелиев е имал 18 пътувания зад граница, а Маргарита Попова – 16. „Надали има друг държавен глава в света, който в условия на криза да си е позволил това. Разходите също не са за подценяване – на президента са 608 274 лв., а на Маргарита Попова – 141 827 лв. За мен това говори за морал или липса на такъв, за държавническо мислене или липса на такова и за способност да се формира политика на държавния глава или готовност да се отсъства от страната в критични моменти. За мен това е строго укоримо поведение на президента и на вицепрезидента на България”, коментира депутатът от левицата.

Румен Петков обеща и че ще потърси колеги, които се занимават с външна политика, за да направят по-сериозен анализ на данните. „Но фактът, че в дните, в които имахме три самозапалвания, приключили със смърт, в които имахме порой от гафове и тежко социално напрежение – президентът да отиде в Австрия на конференция е необяснимо”, допълни левият депутат.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...