Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Няма проблем през руските очи за членството ни в НАТО и ЕС

Румен Петков: Няма проблем през руските очи за членството ни в НАТО и ЕС

Декраларцията, която ПП АБВ и Всеруската политическа партия „Единна Русия” подписаха по време на визитата си в Русия представителите на АБВ  е документ, който може да бъде в основата на формиране на нова политика между България и Русия, заяви днес в Плевен зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков,  който е сложил подписа си под документа.   Той заяви, че страната ни няма проблем през руските очи за членството си нито в НАТО, нито в ЕС, като  подчерта , че президентът /2002-2012 г./ Георги Първанов е бил  приет на най-високо ниво от председателя на Руската дума  Сергей Наришкин, от председателя на Върховния съвет на партията Борис Гризлов.

Румен Петков  посочи  декларацията, в който ясно е записано, че „ руската страна се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като член на ЕС и НАТО, както и че българската държава ще съдейства за задълбочаване на сътрудничеството с Руската федерация”. Този политически документ е носител на нашите взаимоотношения като перспективи и като  взаимно  признаване на приоритети във външната политика на всяка една от държавите, допълни Петков. Според него внушението избор или ЕС, или Русия е невярно, измислено и вредно за България.

В декларацията е заложено още, че общуването ни минава през зачитане и утвърждаване  на семейните ценности, на православието и  християнските религии, на утвърждаването на държавата, държавността и нейните институции.  В документа е записано, че приоритет за  България е развитието на отношенията ни с Русия в икономиката, туризма и енергетиката, подчерта Петков и допълни, че за България развитието на енергийния сектор е от стратегическо значение. Тук той коментира, че сегашното ръководство на Министерството на енергетиката е пропиляло последните шест месеца и поради тази причина страната ни не е заела своето незаобиколимо място в областта на газовите доставки за Европа. По думите му  позицията на премиера Борисов да пита за всичко Брюксел е „лековата и този слугинаж се превръща в национален проблем”. Ние имаме национални интереси и трябва да се борим за тях, заяви Румен Петков и допълни, че този министър председател и това ръководство на Министерството на енергетиката е неспособно да ги отстоява.

Петков изтъкна факта, че веднага след срещате между Първанов и Наришкин от Русия са изразили готовност при определени обстоятелства да продължат изграждането на „Южен поток“. От друга страна той коментира, че България има интерес да продължи да изгражда нова ядрена мощност. В противен случай след 20 години страната ни ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

ПП АБВ със способността си да прави политика, показа че може да бъде фактор, който да способства за решаването на тези важни въпроси и чрез тази декларация сме материализирали нашата борба за защита на българския национален интерес, заяви Румен Петков.

Зам.-председателят на ПП АБВ коментира и референдума във Великобритания, като изрази мнение, че европейският елит е бил неподготвен за резултата от него. От друга страна, той беше категоричен, че България трябва да има по-голямо уважение към Великобритания. Огромна част от преосмислянето и превъоръжаването на сектор „Сигурност” стана с безвъзмездна помощ от Великобритания, припомни Румен Петков и квалифицира като нелепо изказването на министър-председателя, че Великобритания бързо трябва да напусне ЕС и да се чудят кой ще им бере ягодите.

Извън тези теми Румен Петков коментира и престрелката в София, при която беше убит бивш служител на МВР, отстранен заради нарушения. Според него вътрешният министър Румяна Бъчварова трябва да подаде оставка, заради поисканата проверка на полицая, който е изпълнил служебния си дълг.  По думите му това е акт на неуважение на министъра към служителите на МВР и ако министър Бъчварова не подаде незабавно оставка, премиерът трябва да я поиска, иначе става съучастник в деморализацията на МВР.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...