Начало / Икономика / Румен Петков: Нищо не пречи АЕЦ Белене да се изгради изцяло с държавни средства

Румен Петков: Нищо не пречи АЕЦ Белене да се изгради изцяло с държавни средства

Пет години след референдума за развитие на ядрената енергетика в България от ПП АБВ настояват за преосмисляне на решението на Народното събрание за мораториум върху строителството на АЕЦ Белене, стартиране на обществена процедура за изграждане на двата реактора и вземането на еднозначно решение дали централата ще бъде изграждана със 100 процента държавна  собственост или ще бъде привлечен стратегически инвеститор с гарантирано участие на държавата с минимум в рамките на инвестираните досега средства. Това заяви днес пред журналисти в Плевен Румен Петков, член на националното ръководство на АБВ.

На 27 януари се навършват пет години от провеждането на националния референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България. В него участваха 1 405 463 граждани, от които 851 757 подкрепиха  развитието на ядрената енергетика и изграждането на нови ядрени мощности в страната. Това е изключително убедителна подкрепа за развитието на  атомната енергетика в страната, коментира Румен Петков. „За съжаление тогавашното ръководство на БСП и лично Сергей Станишев по същество бламираха  развитието на ядрената енергетика. Това е  огромната вина на Сергей Станишев и на тогавашното ръководство на БСП пред  българския народ, пред енергийната ни сигурност, модерното развитие  на нашата икономика и пред развитието на нашия регион”, каза Румен Петков, припомняйки, че нежеланието му „да участва в тази грозна лъжа” е причината да напусне БСП.

За пореден път той изтъкна, че страната ни е пропиляла възможността да бъде неотменим енергиен фактор на Балканите. „Пропиляхме пари, пропиляхме възможността Плевен и Централна Северна България да имат съвършено друга икономическа и инвестиционна  среда, съвършено друго ниво на заплащане и на технологично развитие”, отбеляза Румен Петков и допълни, че днес правителството и Народното събрание са изправени пред предизвикателството да вземат решение, което отговаря на националния ни интерес.

Според Румен Петков добрата позиция за България е 100% държавна инвестиция. Той посочи, че страната ни има сериозни кредитни възможости, има финансов ресурс и нищо не пречи АЕЦ Белене да се изгради изцяло с  държавни средства. В подкрепа Петков посочи, че в момента АЕЦ Козлодуй е „най-добрата икономическа структура в страната”.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...