Начало / Образование / Румен Петков: Министър Каракачанов саботира възстановяването на военното училище в Долна Митрополия

Румен Петков: Министър Каракачанов саботира възстановяването на военното училище в Долна Митрополия

С много голямо притеснение трябва да кажа, че по мое убеждение, министър Красимир Каракачанов саботира усилията да бъде възстановeно Военновъздушното училище в Долна Митрополия и саботира привлекателността на военнообразователната система в Долна Митрополия. Това заяви днес на пресконференция в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му ясен пример за това е проведената преди известно време  обществена поръчка за ремонт и възстановяване на самолетите, на които се обучават курсантите ни – L39. По негова информация две компании са се явили на тази обществена поръчка. Едната е чешката компания, производител на тези самолети, която е с всички необходими лицензи за производство, доставка на резервни части и ново оборудване, и за модернизация  на L39. „Втората компания, не знам коя е, няма лиценз за нищо – нито за резервни части, нито за инженерингов достъп до самолетите L39, най-малко за модернизация, заяви Петков, като отбеляза, че под ръководството на министър Каракачанов е избрана именно втората компания.

Според него това „създава впечатление за саботаж от министъра на отбраната за възстановяване на воеонновъздушното училище в Долна Митрополия, а от друга страна основателно предизвиква въпроса за корупционен натиск”. Това е пряк удар върху Плевенския регион, върху перспективите за възстановяване на военновъздушното училище и тук трябва да има отговор на най-високо ниво, категоричен беше Румен Петков. „Министър-председателят е длъжен да проследи процедурата и да каже какво е неговото мнение. Защото, ако министърът на отбраната е организирал така процедурата, че да спечели нелицензиран изпълнител, това означава, че министърът на отбраната трябва да си върви веднага”, категоричен беше Петков.

Той припомни, че подобна ситуация вече е имало при избора на изпълнител на ремонтите на самолетите МИГ и той е бил спрян. „Тази практика в Министерството на отбраната съсипа ВВС на България. Ръководството на Министерството на отбраната има абсолютно неадекватна, пошла, безотговорна позиция към гарантиране на потенциала, с който трябва да бъдат обучавани нашите курсанти”, каза Румен Петков, смятайки, че  военното министерство е длъжно публично да огласи как е извършена процедурата, спазвайки елементите на секретност.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...