Акценти
Начало / Общество / Румен Петков и Цветан Антов сред първите дарители за паметник на Девета плевенска дивизия

Румен Петков и Цветан Антов сред първите дарители за паметник на Девета плевенска дивизия

Румен Петков – член на националното ръководство на АБВ, и Цветан Антов – областен лидер на партията и общински съветник, днес ще дарят по 1 000 лева, за да бъде учредена дарителската сметка за набиране на средства за изграждане на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия. Това съобщи днес Румен Петков пред журналисти в Пресклуба на БТА.

Оценявам институционалния ангажимент, който беше поет по време на общественото обсъждане на 16 март, но много е важно да стигнем до жителите на Плевен, до наследниците на героите от Девета плевенска дивизия, защото техните дарения са най-ценни, коментира Петков. Той подчерта, че не бива да се забравя, че командирът на Девета пехотна дивизия – ген. Владимир Вазов, е определян като един от най-великите военачалници, които са побеждавали английската армия. Този исторически факт не бива да бъде забравян по никой начин, подчерта Румен Петков.

От своя страна Цветан Антов се обърна с призив към общинските съветници и политиците от Плевен да се включат също в дарителската кампания. Очакваме да се включи и широк кръг от граждани, допълни още Антов.

Очакванията са още тази седмица да бъде учредена дарителската сметка  за набиране на средства за изграждане на паметника, а Румен Петков ще препоръча на основния инициатор Даниел Димитров да бъдат давани дарителски документи. Защото е много важно на наследниците на героите от Девета пехотна плевенска дивизия да показват на своите наследници, че предците им не са забравени, подчерта Петков. Той допълни, че при вземането на решение къде да бъде издигнат паметника, трябва да се вземе под внимание мнението на архитектурната гилдия в Плевен.

На срещата днес Румен Петков представи и календарът, който е издаден по инициатива на младежката структура на АБВ. По думите на Петков той е уникален, защото започва от 3 март – датата на Освобождението на България. За всеки един от месеците са отбелязани значими дати от културно-историческото наследство на страната ни. В календара Плевен присъства с четири важни дати. Рождената дата на организатора на читалищното дело Ячо Хлебаров – 4 март, 12 юли – датата, на която Светлин Русев дарява на родния си град над 400 произведения на родното и световното изкуство, 19 септември – краят на Дойранската епопея и 10 декември – Освобождението на Плевен.

Този календар е пример как младото поколение трябва да бъде възпитавано в патриотизъм, който крепи българщината през годините, подчерта Румен Петков.

Календарът ще бъде дарен на читалища, кметства и общини в страната.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...