Акценти
Начало / Общество / Румен Петков: И при служебното правителство е ползвана мобилната техника за подслушване

Румен Петков: И при служебното правителство е ползвана мобилната техника за подслушване

Още през първата седмица на служебното правителство мобилната техника за подслушване е ползвана незаконно поне три пъти. За мен е изключително интересно как бяха обявени датите на незаконно ползване. На никой не му направи впечатление, че на 13 март служебното правителство влиза в действие, а датите, които прокуратурата обяви за незаконно вадене на автомобила за нерегламентирано ползване на техниката, са 15, 16 и 18 март”, това каза днес на среща с журналисти в Плевен Румен Петков.

Според него, за това трябва да се потърси отговорност на министър-председателя Марин Райков, както и на президента Росен Плевнелиев. „С или без неговото знание се подслушват или поне са създадени предпоставки за подслушване на политици, журналисти, бизнесмени. Притеснен съм, че никой  не реагира на факта, че това е правено от служебното правителство. Има действия, които са реализирани от това правителство, т.е. порочните практики не просто продължават, а се задълбочават”, беше категоричен Петков.

По думите му, онова, което има крещяща необходимост да направи следващото Народно събрание, е не просто да се създаде подкомисия за контрол върху ползването на специални разузнавателни средства, а да се възстанови независимото гражданско бюро. „Предното 40-то Народно събрание беше приело такова бюро за контрол върху ползването на СРС, първата работа на мнозинството на ГЕРБ беше да го махнат. Трябва орган, който да е независим от изпълнителната власт и който да има съответните законови правомощия върху ползването на СРС-та”, допълни Румен Петков. Той се обяви и за незабавно сформиране в 42-я Парламент на комисия, която да разследва действията на служебното правителство, което, по думите му, нанася огромни щети на държавата.

Бившият вътрешен министър обясни, че има техника по Закона за електронните средства, която позволява на определени служби, например ДАНС, да изискват без мотивация и без име да бъде предоставена информация за комуникациите на телефона Х по предположения, разписани в закона, в организирана престъпна дейност, терор и т.н. Петков поиска да се каже колко пъти е ползван този инструмент, който е законово предвиден, през тези 4 години и колко пъти е ползван по време на служебното правителство. „Вече беше огласено, че за четирите години е имало 115 000 изисквания за установяване на собственост върху определен телефонен номер. Това е огромна цифра – дори за държави от порядъка на Франция и Англия като население. Значи се заявява, че се подозират 115 000 български граждани в тежка престъпна дейност!”, подчерта Петков. Според него е много важно да се знае за колко телефонни номера е изискано такова разрешение да се знае с кои телефони са комуникирали.

Този, който е компетентен да извърши съответната проверка, е прокуратурата, допълни Румен Петков.

Ще припомним, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров почти потвърди сигнала за незаконно подслушване в Министерството на вътрешните работи. Проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев показва, че са налице предпоставките за такова нещо, но без категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело. Все още не е ясно обаче дали са били прилагани СРС-та спрямо политици и общественици, тъй като служител на служба Дирекция „Оперативни технически операции” е изтрил всички данни от системата. По този повод Цацаров обяви, че ще назначи експертиза дали изтритите записи могат да бъдат възстановени. Той обаче отказа да се ангажира в какви срокове може да се очакват резултатите от експертизата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...