Акценти
Начало / Икономика / Дни на Германия в Плевен ще бъдат открити ден преди празника на града

Дни на Германия в Плевен ще бъдат открити ден преди празника на града

За първи път градът ни ще бъде домакин на Дни на Германия в Плевен, които ще се проведат от 14 до 27 май. Те ще преминат под мотото  „Германия празнува с Плевен”, обяви Матиас Денер, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите”  в посолството на Германия. Той подчерта, че досега не е провеждано толкова мащабно събитие, каквото предстои да се проведе в Плевен. То ще представи Германия в различни аспекти от гледна точка на икономика, политика, култура.

„ Убеден съм, че всички плевенчани ще намерят по нещо за себе си през тези две седмица, наситени с изложби, концерти, филмови прожекции, дискусии и културни, образователни и бизнес форуми като ще успеят да се доближат да историята и културата на Германия, която винаги е била пример за нас с диманичното си развитие и своите европейски ценности“, каза в отговор  кметът проф. Димитър Стойков. Той съобщи и новината, че се очаква скоро в Плевен да дойде голям инвеститор от Германия, който ще открие предприятие за автомобилни компоненти.

Организатори на проявите в рамките на Дните на Германия в Плевен  са немското посолство, съвместно с Община Плевен и партньорите от Гьоте-институт, Германо-Българската индустриално-търговска камара, фондация „Конрад Аденауер“ и фондация „Фридрих Науман” Една от кулминациите на тазгодишната поредица в Плевен ще е изпълнението на ансамбъла от Йемен „KlangEssenz“, който обединява различни стилови елементи и по този начин прави мост между класическата и модерната музика. Планирана е и интересна поредица от лекции и дискусии с Грегорий Х. Фон Лайтис и Михаел Лар, които ще дискутират с ученици на тема „Защитаване на демокрацията“. В рамките Дните на Германия ще се състои филмов фестивал, в който ще бъдат представени редица известни филмови заглавия. Ще бъдат представени разнообразни изложби – фотоси, карикатури. Любопитна ще е изложбата, представяща съвременни музикални стилове като поп, хип-хоп, техно. Предвидени са също театрални постановки, представяния на книги. Ще има кръгла маса относно Дунавската стратегия, в която ще се включат кметове на общини, посетили Бавария и Баден-Вюртенберг. Не са забравени и бъдещите студенти, които ще имат възможност да получат изчерпателна информация за възможностите за обучение в Германия.

Входът за всички мероприятия е свободен.

Официалното откриване на Дните на Германия ще е на 14 май.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...