Начало / Икономика / Румен Петков: Има интерес към АЕЦ „Белене“, ако правителството бездейства – значи има груб външен натиск

Румен Петков: Има интерес към АЕЦ „Белене“, ако правителството бездейства – значи има груб външен натиск

Румен Петков

Има постъпило в МС писмо от чуждестранен инвеститор с неруски произход, искането е да бъде закупен проекта АЕЦ „Белене“, потвърди Румен Петков неотдавна заявеното от енергийния експерт проф. Атанас Тасев. Потенциалният инвеститор иска разговор с българското правителство. Той предварително декларира, че не търси държавна гаранция за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта, какъвто е случаят с „Уестингхаус“, не търси договор за изкупуване на произведената енергия  от държавата, какъвто е случаят с „Марици“-те и  е готов да работи по изграждането на сега утвърдения проект, е научил Петков. Инвеститорът знае и негативния факт, че е изтекъл лицензът на ОВОС за АЕЦ „Белене“.

Правителството трябва по най-бърз начин да покани инвеститора, да направи проучвания за състоянието на бизнес му въобще, да потърси гаранции за произхода на капиталите му. Ще обсъдим в нашата парламентарна група питане към министъра на енергетиката или към министър-председателя – какво е конкретното съдържание на искането, да се знае кой е първоизточникът, да се знае отношението на държавата, от където произхожда капиталът и да се премине бързо към ефективни преговори за нов лиценз за ОВОС – въпрос, който се решава и в Румъния, заяви зам.-председателят на АБВ. И да се отиде към решение. Ако не започнем изграждането на АЕЦ „Белене“, в близките 20 г. България ще изчезне от картата на света сред държавите, които имат правото и произвеждат атомна енергия за мирни цели, бе категоричен той. Отговорността за бъдещето на енергийната система на България лежи върху това правителство, заяви Румен Петков.

Петков допълни, че има и втори инвеститорски интерес, той е с американски произход. От АБВ ще настояват нещата да се случват бързо, защото отлагането може да изчерпи интереса към атомната централа. Ако и сега не се пристъпи към реализацията, това означава, че има доста груб външен натиск и това правителство ляга на него, бяха думите на зам.-председателя на АБВ.

Румен Петков допълни, че в първите дни на новата сесия на НС групата на АБВ ще внесе предложение за изграждане на временна анкетна комисия за оценка състоянието на енергетиката и на процесите през последните години в нея. Ще настоява НС да разгледа оценка на общото състояние на енергетиката и бъдещето на различните нейни сектори – водните електроцентрали, от възобновяеми източници и бъдещето на ядрената енергийна мощност.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...