Акценти
Начало / Общество / Румен Петков изпраща до главния прокурор сигнал за дейността на частна фирма на границата

Румен Петков изпраща до главния прокурор сигнал за дейността на частна фирма на границата

Бившият депутат от Коалиция за България Румен Петков обяви пред журналисти намерението си да изпрати още днес сигнал до главния прокурор за дейността на частна фирма на граничния пункт Капитан Андреево. Става дума за това, че преминаващите пътни превозни средства заплащат по 20 лв. за дезинфекция на автомобилите, към които се прибавя още 10 лв. такса за обслужване от фирмата. Петков показа и ксерокопие на фискален бон за сумата от 30 лв., издаден от въпросната фирма.

„Последните 24 часа на граничния пункт Капитан Андреево са минали 1 000 леки коли, 60 автобуса и 500 камиона. Това са около 15 хил. лв. за 24 часа, близо половин милион лева месечно. А тази същата дейност до преди месец се извършваше от държавна структура. Имам основание да считам, че тази фирма е регистрирана на 8 март тази година, а на 12 март вече печели обществената поръчка, т.е. тя е създадена, за да краде. Това служебно правителство е правителство на грабежа”, беше категоричен Румен Петков. Той припомни, че през 2007 год. правителството на тройната коалиция отмени тази такса, след това тя беше върната от правителството на Бойко Борисов, но остана на обслужване в държавна структура. „Тогава скандалното беше, че над таксата се заплащаха 2 или 3 лв. за обслужваща банка. Сега служебното правителство вкара там частна структура, която от всяко превозно средство взима по 10 лв. Такава норма на печалба сигурно никой няма в света”, коментира бившият депутат.

Той уточни, че в сигнала до главния прокурор ще настоява да бъде направена проверка как е проведена процедурата и обществената поръчка, кога и как е регистрирана фирмата, на какво основание работи, помага ли Гранична полиция или не, какво е мястото и ролята на областния управител на Хасково. „Отговорността за това правителство е на министър-председателя Марин Райков и на президента Росен Плевнелиев, той носи отговорност за назначаването на правителството и за действията и бездействията му”, каза още Румен Петков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...