Акценти
Начало / Икономика / Румен Петков: Извършват се ярки корупционни практики в енергетиката ни

Румен Петков: Извършват се ярки корупционни практики в енергетиката ни

Примери за „груб  политически рекет и корупционни зависимости на най-високо ниво” в областта на енергетиката ни съобщи днес пред журналисти в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той коментира писмо на висш европейски служител, което, по думите му, е „ярък пример за рекет и  политика в подкрепа на конкретна фирма”.  Писмото касае доставката на ядрено гориво за АЕЦ – Козлодуй след 2020 г.

Другият пример за корупционни практики, който Петков посочи, е свързан с обект от газопреносната ни мрежа, който министър-председателят предстои да открие след броени дни. „Това ще е най-ценният, най-скъпият за българската газопреносна мрежа обект”, посочи Петков, като обясни, че за изграждането на 20 км газопровод са похарчени  близо 47 млн.лв. без ДДС. „Като го сметне човек, излиза по близо 2.5 млн. лева на километър. При положение, че имаше строителство на много по-сложен терен и там цената не надвишаваше 1.5 млн. лв. на километър. Всичко над тази цена е кражба”, заяви Петков.

Той посочи още, че е обявена процедура за реконструкция на три компресорни станции – Лозенец, Ихтиман и Петрич, като само преди две години те и още една – Странджа, са били модернизирани на обща стойност 200 млн. лв. Сега обществената поръчка за реконструкцията на трите станции, която в голямата си част повтаря вече извършеното преди две години,  е за над 150 млн. лв.

Румен Петков обяви, че от АБВ ще искат от енергийния министър, на базата на достъпа до обществена информация, да отговори какво е направено преди две години в посочените четири  станции и какво ще се прави две години по-късно на три от тях.  Освен това Петков повдигна и въпроса, че има вероятност две от тези станции да бъдат извадени от газопреносния поток.

От АБВ ще искат също от Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания да заявят какви мерки ще предприемат за защита сигурността на атомната ни централа.

Румен Петков допълни, че засега няма да сезират Прокуратурата, а ще изчакат отговора на министъра на енергетиката. „Това е строго професионален въпрос, в който Министерството на енергетиката трябва да  покаже, че е готово да защити обществения интерес. Иначе министърът на енергетиката става съучастник в грабежа, подчерта Петков, като акцентира върху факта, че „тези примери за корупционни практики не смущават нито един от 240-те народни представители”. Това са парите на България и някой ги краде със съучастието на народните представители, категоричен бе председателят на АБВ.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...