Начало / Избори / Румен Петков в Плевен: Няма да се кандидатирам за председател на АБВ

Румен Петков в Плевен: Няма да се кандидатирам за председател на АБВ

IMG_8039Румен Петков

Веднага след приключването на Областната конференция на АБВ в Плевен, на която Румен Петков беше номиниран за председател на АБВ заедно с Георги Първанов, Петков обяви, че ще си направи отвод.  „Много високо ценя номинацията ми и аргументите, с които тя беше направена, но мисля че решението ми да неучаствам в избора също е добре мотивирано“,  каза на пресконференция Румен Петков, който сега е зам.-председател на партията.

Той посочи, че в момента ключово важно за АБВ е подготовката за предстоящите местни избори. „Затова съм дълбоко убеден, че кампанията за избор на председател трябва да бъде в достатъчна степен израз за способността на АБВ да се концентрира и да покаже способност да излъчва убедителни послания и отговорност”, посочи Петков като мотив за отвода си.

Изборът на председател ще стане на 25 април с два типа избирателни списъци. В първия ще бъдат включени членовете на АБВ, а във втория тип списък ще са симпатизантите на партията, поясни Петков. Гласуването също ще е два типа – в стационарни секции и в мобилни секции. По този начин се надявам да покажем убедително пред обществото, че за нас пряката демокрация е въпрос на осъзната необходимост, а не е популизъм, заяви Петков.

Националната избирателна комисия за предстоящия вот за председател на АБВ вече е сформирана. Неин председател ще е Весела Лачева, юрист, член на Националния партиен съвет.

Следващата седмица предстои да бъдат структурирани общинските избирателни комисии и секционните комисии.

До 22 април организационната работа по избора на лидер на партията – съставяне на избирателните списъци, бюлетини и други изборни книжа, трябва да е приключил. Като избирателните списъци на симпатизантите ще могат да се допълват и в самия ден на избор. На 25 април в 9 часа урните ще бъдат отворени и до 18 часа членове и симпатизанти ще могат да дадат гласа си. На следващия ден новоизбраният председател на АБВ ще проведе национална конференция, на която ще бъде обсъден основният въпрос за предстоящите местни избори.

Към момента членовете на АБВ в цялата страна са 12 841, обединени в 167 общински и регионални организации. В 13 области на страната партията е приключила с изграждането на областните партийни структури и избор на областно ръководство.

 

Прочетете също:

Три подвижни секционни комисии ще осигуряват гласуване за карантинирани граждани

Три подвижни секционни избирателни комисии ще осигуряват правото на глас на избиратели, поставени под задължителна ...