Начало / Избори / Избори 2017 / Румен Петков  в Белене: Един от основните ни ангажименти е да изградим силна енергийна система

Румен Петков  в Белене: Един от основните ни ангажименти е да изградим силна енергийна система

„Един от основните ни ангажименти към Белене, към Плевен, към България е да изградим силна енергийна система, която ще направи България ключов фактор в енергийната сигурност на Европа. Ние, ако до две-три години не започнем изграждането на нова ядрена мощност , след 15 години излизаме от ядрената карта на Европа и на света. От държава, която е изнасяла ел.енергия, която е покривала недостиг в Македония, в Сърбия, Гърция и Турция, ще станем вносители. Трябва веднага да започнем изграждането на Южен Поток. В близко време договорът между Русия и Украйна приключва. Какво ще правим?Ще правим хъб. Откъде ще вземем газ за хъба.  Те някои хора бъркат пъп и хъб, но има доста голяма разлика. Двата енергийни проекта са жизнено необходими на Плевенска област. Те носят 11 хиляди работни места“, заяви на среща в Белене водачът на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ Румен Петков.

С него бяха и кандидатите за народни представители Красимир Грунчев и Цветан Антов.  Една от причините да се разделя със Станишев и БСП е именно лъжата им за Втора атомна, каза пред хората Петков.“Ние с депутатите на БСП бяхме при министър тогава Драгомир Стойнев и го питаме – казваш, че ще строиш реактор на Уестингхаус, никъде в света няма такъв реактор. Да не говорим, че 700 хиляди българи, които подкрепиха на референдум изграждането на АЕЦ „Белене“, остават излъгани. Стойнев каза, сега като бях в САЩ, специално влизах в реактора. И Васил Антонов ме потупа по гърба и вика – ставай да излизаме, това момче е било в радиационна среда. Аз питам какво правят сега Васил Антонов и Драгомир Стойнев в една листа. Явно и двамата нямат никакво намерение да строят АЕЦ „Белене“ и знаят, че лъжат, или пък е въпрос на конюнктура – днес ще строим, утре – не.  Същото важи и за ГЕРБ – първите две години на първия мандат Борисов обясняваше, че Втора атомна е много необходима, след това я обяви за гьол. Накрая безотговорността на Станишев и Борисов , на БСП и на ГЕРБ, я плащаме всички“, категоричен е Румен Петков.

Той засегна и проблемът с нереалните обещания  на Патриотичния фронт. „ Не може да се лъже така нагло.  Слушам т.н. патриоти , които казват – във всяко село ще сложим полицай. България има 4 700 населени места, това означава 4 700 щатни бройки и минимум 5 милиона на месец.  От шест-седем години заплатите на служителите в МВР не са пипнати. В периода 2005 -2008 година, когато аз оглавявах министерството,  заплатите на униформените служители бяха вдигани на всеки шест месеца. Това даже не е въпрос на патриотизъм, това е въпрос на държавническо мислене. Какво означава да се изтъпаниш и да кажеш – ще възстановим задължителната военна служба. В България през последните години се раждат около 60 хиляди деца. Да ги сложим 30 хиляди момчета, от които, както и да го смятаме 15 хиляди са роми. Оставяме настрани колко ще струва, има ли казармени помещения. Ние в момента имаме недокомплект  и в МВР и в армията хиляди бройки“ каза Петков. Обезлюдяването е огромен проблем за нашия район, категоричен е водачът на листата на Коалицията. „На мен сърцето ми се къса, когато вечер минавам през „Дружба“ или „Сторгозия“, защото половината блокове са празни. Преди две-три години, когато спасявахме  болниците в Белене и в Левски, аз съм се опитвал да обясня, че лесно се закриват болници и училища, но трудно се откриват. Вместо да се гарантират здравеопазването, образованието, за да си запазим населението, ние правим всякакви пируети, за да изгоним младите хора от България.

Този огромен строителен потенциал, който е изграждан в Плевенска област, трябва да има своята реализация. Аз питах Красимир Каракачанов, който е депутат от Плевен какво означава три от турбините на ПАВЕЦ Чаира да са правени в Плевен и техният съветник, на Патриотичния фронт – г-н Гамизов, откровено да работи за интересите на чужда компания. Това не е национален нихилизъм, това е национално предателство“, заяви Румен Петков.

„Видно е, че в тази кампания някои разчитат предимно на медиите. Ние ще разчитаме на вас, за да стигнем до всеки дом, да обясним, че ние – българите сме почтени и редовни хора. На нас са ни се случвали беди, бедствия…но ние всяка сутрин се събуждаме с очакването да се случи доброто. Ние трябва да кажем сега не на лъжата. Ние с номер 8 в бюлетината можем да направим добър резултат, за да покажем на обществото, че политиката може да се прави пред очите на гражданите, че основата на политиката е интересът на гражданите, обществото и държавата. Този избор е много важен, защото ние имаме буквално 2-3 години, за да направим нещо за Плевен, за да може тъмните прозорци да не се увеличават“, заключи Румен Петков.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...