Начало / Общество / Румен Петков: Високите цени на тока и газа поставят пред взрив образователната и социалната системи

Румен Петков: Високите цени на тока и газа поставят пред взрив образователната и социалната системи

Безпокойство по състоянието на социалния сектор изрази председателят на АБВ Румен Петков. Пред медиите в Плевен той коментира серия фактори, които водят до тревожното положение – скок на цените на енергията, забавяне на държавния бюджет. Невзетите навреме адекватни мерки ще направят невъзможна работата на болници, детски градини и ясли, училища, посочи Петков.

Като пример той представи данни за учебните заведения на територията на община Плевен. Най-драстичен е скокът в плащанията на професионалните гимназии – през ноември 2020 г. те са били 3260 лв., а през 2021 – 23 000 лв., декември 2020 г. са платени 7500 лв., а през 2021 г. – над 53 000 лв. При детските ясли и градини плащанията за ток и газ са скочили около три-четири пъти.

„Това са неща, които някак си се подминават, а това може да постави в невъзможност тези важни социални заведения да работят“, подчерта Петков. По думите му може да настъпи време, когато доставчиците на газ и на ток ще спрат да обслужват тези институции поради невъзможност те да си плащат.

Доц. д-р Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ, представи извадка за плащанията за ток на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и варненската болница „Света Ана“. В двете лечебни заведения е отчетен ръст от три пъти в сметките за електричество за месеците октомври, ноември и декември 2021 г., сравнено с 2020 г. Той коментира, че трябва болниците да бъдат включени в регулирания пазар на тока.

Румен Петков посочи и конкретно предложение за преодоляване на тази криза – да бъде намален ДДС върху тока и газа на девет процента, както и да бъде ангажиран с един милиард лева Фондът за енергийна сигурност, за да се облекчат сметките на битовите потребители. Това предложение ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание чрез депутатите на АБВ.

Румен Петков коментира и че проектобюджетът все още не е предоставен на парламентарните групи дори от мнозинството, а това спира подготовката на общинските бюджети и планирането на местните инвестиции.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...