Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: БСП се нуждае спешно от промени

Румен Петков: БСП се нуждае спешно от промени

За спешни организационни, структурни и кадрови промени в БСП се обяви Румен Петков. Според него е необходимо по най-бързия начин да се свика и конгрес на партията, на който да се направи задълбочен анализ на изборните резултати и да се обсъдят радикални промени.

„Сергей Станишев показа, че няма избори, които да не може да загуби. При положение, че след деня за размисъл, в който избухна такъв грандиозен скандал с бюлетините в Костинброд и на БСП беше дадена зелена светлина да спечелим убедително изборите, днес ние се оказваме втора политическа сила. Станишев пропусна шанса да запази собственото си достойнство и да се оттегли като лидер на БСП. Ако обаче се запази сегашното положение и нещата в левицата не се променят драстично, при един катаклизъм и евентуални избори в рамките на 1 година, БСП ще ги загуби”, беше категоричен Румен Петков. Според него, вината за загубата е на Сергей Станишев, защото той е поел отговорност и е структурирал листите за регионите като е допуснал непознати по места хора да бъдат водачи на листи. Що се отнася до въпроса за организационното състояние на БСП, то има няколко стотин населени места, в които левицата не е издигала кандидат за кмет, което означава, че няма структури там. Сред тревожните според Петков въпроси е мястото на младежите между 18 и 35 години в БСП и защо процентът гласували сред тях за левицата е толкова нисък.

На среща с журналисти вторият в листата на Коалиция за България Васил Антонов обяви, че според тях при предстоящото разпределение на мандатите левицата в Плевенско ще вземе 4 мандата, ГЕРБ – 3, за Атака и ДПС ще остане по 1 мандат. „Какво ще реши проф. Стефан Данаилов за това от кой район ще използва мандат – дали от Пловдив или от Плевен, не мога да кажа, това е негово лично решение. Що се отнася до четвъртия в листата – действащият кмет на Белене Петър Дулев, с него имаме водени предварителни разговори. Ако след оповестяване на окончателните данни се окаже, че той ще влезе в Народното събрание, ще се откаже от кметския стол”, обяви Антонов. Запитан дали в подобна обстановка в страната от БСП нямат опасения, че е възможно да загубят Белене при частични местни избори, той коментира, че нямат никакви такива притеснения.

Васил Антонов обяви, че едно от първите неща, които ще направи като народен представител и което си е обещал в последния месец, е да организира среща с останалите 8 народни представители, избрани от Плевенска област. Идеята е да обсъдят приоритетите, да намерят онези общи позиции, които ще отстояват в Народното събрание не в интерес на съответните партии, а в името на хората от региона. „През отминалата кампания не си позволихме да ползваме черен пи ар или да оклеветяваме някого. В известна степен нашите опоненти също запазиха добрия  тон и това е една добра предпоставка, че следващите 4 години, ако не се стигне до още един вот, ще бъдат години в името на изпълнение на задачите, които си поставяме”, каза още Васил Антонов.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...