Акценти
Начало / Икономика / Румен Петков: Бавенето на АЕЦ Белене е престъпление спрямо българския национален интерес

Румен Петков: Бавенето на АЕЦ Белене е престъпление спрямо българския национален интерес

Всички опити да се разконцентрира дискусията около АЕЦ Белене с темата за изграждане на два нови реактора в АЕЦ Козлодуй имат престъпен характер към българската ядрена енергетика и ще извадят България от енергийната карта на Европа. Това е категоричното мнение на депутатът от БСП Румен Петков, заявено пред журналисти в Плевен. Не за първи път той заяви, че вариантът за изграждане на нови мощности в АЕЦ Козлодуй означава забавяне с минимум 15 години, през което време Турция и Румъния ще въведат в експлоатация своите нови ядрени мощности и така България ще изгуби позициите си на енергиен лидер в региона.

Отговорност за едно такова престъпно забавяне ще носи този кабинет, подчерта Петков.

За да бъде избегнат такъв лош за българските граждани и за българската икономика вариант, правителството трябва да направи всичко възможно да се ускорят преговорите между българската държава, руската фирма  „Росатом” и потенциалният американски инвеститор, който е заявил интерес за участие в проекта Белене.

Крайният срок за структуриране на финансовата група и компанията, която ще реализира като цяло проекта е 30 март и за руската страна този срок не подлежи на предоговаряне, подчерта Петков.

До миналата година България е печелела по 3 млн. лв. на ден от енергетиката си. Ясно е, че да сме в кондиция, трябва да произвеждаме еленергия, допълни коментара по темата областният лидер на БСП Васил Антонов.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...