Акценти
Начало / Здравеопазване / Румен Гечев: Цялото правителство трябва да подаде оставка заради скандала с ваксините

Румен Гечев: Цялото правителство трябва да подаде оставка заради скандала с ваксините

Въпросът с ваксините е свързан с националната сигурност и с генетичния фонд на нашата страна. Ето защо цялото правителство трябва да подаде оставка заради скандала около внесените от Турция ваксини „Пентаксим” и „Еувакс”. Това заяви днес пред журналисти в Плевен народният представител от Коалиция „БСП – лява България” – Румен Гечев.

По думите на депутата цялата история около ваксините е грубо нарушение на законите на България и на Европейския съюз, тъй като лекарствата не са на свободно движение и за тях има категорични принципи на ЕС. Българското правителство, министърът на здравеопазването, а както стана ясно и премиерът, който лично е договарял вноса на ваксините, са нарушили закона, заяви Гечев и допълни, че като гражданин е изумен защо хората, които са пряко отговорни за това закононарушение, не са арестувани. Те са нарушили законите, нарушили са конституцията и са поставили под угроза 100 000 български деца, посочи той.

Според него има сериозни основания за съмнение, че зад всичко това стои крупна корупционна схема. Той защити думите си, като посочи, че ваксините са внесени без да има разрешение от Агенция по лекарствата. Заводът в Турция, от който са взети ваксините, не е оторизиран от ЕС и не доставя ваксини за ЕС. Така България се явява първата страна, която  дръзва да внася ваксини за деца,  престъпвайки собствените си  закони и тези на ЕС, каза той.

Гечев нарече „залъгалки”  и „песничка” обясненията на министър Москов, че България е спечелила от сделката. „Само че ние внасяме боклуци от Турция, които са забранени в ЕС, а срещу тях изнасяме ваксини, оборотни в целия ЕС”, заяви депутатът.

„В момента министърът на здравеопзването и премиерът се опитват да ни обяснят, че става въпрос за дарение, но това е подигравка с българския народ, защото става дума за многомилионни сделки. Ето защо ще настояваме българското следствие и прокуратура да разберат, кой е прибрал разликата от парите в тази сделка. За да рискуват здравето на българските деца, парите не са малко”, посочи Румен Гечев.

Румен Гечев акцентира и върху това, че въпросът с ваксините има и политически отенък. Според докладна на министър Москов до Министерския съвет,  тези ваксини се внасят съгласно имунизационния календар в нашата страна. Но като видя, че нещата стават необратими, той започна да лансира идеята, че ваксините срещу жълтеница – „Еувакс”, не били за българските деца, а били  за бежанците. Гечев класифицира това като фашизъм. И повдигна друг проблем – след като в момента в страната ни има само 229 деца на бежанци, защо са нужни 100 000 ваксини. Дали това не означава, че правителството е направило тайни договорки за вкарване на големи миграционни потоци в България, постави въпрос Гечев.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...