Акценти
Начало / Политика / Румен Гечев: Проектът АЕЦ Белене ще бъде реализиран, въпросът е кога ще стане това

Румен Гечев: Проектът АЕЦ Белене ще бъде реализиран, въпросът е кога ще стане това

Проектът АЕЦ Белене ще бъде реализиран, въпросът е кога ще стане това. Този коментар направи народният представител от БСП Румен Гечев на пресконференция днес в пресклуба на БТА в Плевен.  Основание за това негово твърдение е публикуван анализ на Асоциацията на световната ядрена енергетика, според който глобалните ядрени мощности трябва да бъдат утроени до 2050 г., за да се спре глобалното затопляне.

Румен Гечев съобщи още, че е поръчал специално проучване на Българската банка за развитие. По думите му тя се превръща в банка на близки и приятели на властта и това е процес при няколко правителства, но сега се засилва изключително много.

Той зададе въпрос защо ББР се превръща в банка за рефинансиране на фирми, между които и такива, вземали колосални заеми от КТБ. „Като български депутат аз казвам откъде накъде? Тези пари трябва да отиват за стимулиране на нов бизнес на малки и средни фирми в регионите на страната. А не да финансира партията БРП – Близки, роднини и приятели”, коментира Гечев.

Според депутата сегашното българското правителство няма разписана икономическа политика и нищо не прави за увеличение конкуретоспособността на българската икономика и поради това нямаме конкретни  резултати. „Това правителство се отказа от фонда от половин милиард лева, който направихме през 2014 г и който беше за развитие на регионите, с идеята да се увеличава през годините. В същото време ЕС не само, че не го зачеркна, а една година по-късно беше  приет специален бюджетен фонд от 320 млрд.евро за стимулиране на публично-частното партньорство. Сега ЕС настоява националните правителства също да формират такива фондове за стимулиране на инвестициите”, посочи Гечев и добави, че премиерът трябва да върне фонда. „След като г-н Борисов сам каза, че началниците му казват какво да става, сега началниците му казват да върне този фонд, за да стимулира развитието на българската икономика”, коментира Гечев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...