Акценти
Начало / Култура / Романтична вечер обещават маестро Етиен Абелин, арфистката Анжела Маджарова и Плевенската филхармония

Романтична вечер обещават маестро Етиен Абелин, арфистката Анжела Маджарова и Плевенската филхармония

4573626249_978453ffb3_z-1

Романтична вечер обещават маестро Етиен Абелин, арфистката Анжела Маджарова и Плевенската филхармония. Съвместният им концерт е днес от 19 часа в зала „Катя Попова”. Програмата включва увертюра „Фингалова пещера” на Менделсон, Два танца за арфа и оркестър от Дебюси и Симфония № 4 от Чайковски.

1958417_727510677270555_1395703853_n

1959286_727510293937260_584477509_n (1)

Увертюрата „Фингалова пещера“, с която ще започне концертът, е написана през 1830 г. Менделсон е вдъхновен от изключителната красота на природния феномен, който се намира на архипелага Хибриди, западна Шотландия. Пещерата е открита в края на 18 век и много бързо става популярна дестинация за аристокрацията на Европа, като сред първите й посетители са кралица Виктория и Феликс Менделсон. Композиторът посвещава увертюрата на пруския крал по това време – Вилхелм, разказа любопитни подробности за произведението Евлоги Илиев, директор на симфоничния оркестър.

Историята на създаването на „Два танца” за арфа и оркестър от Клод Дебюси също е много интересна. Тя разказва, че през 19-ти век две разновидности на арфата и техните производители се състезавали кой от двата инструмента ще се наложи в бъдеще: хроматичната арфа на Плейел или педалната арфа на Ерар. За да решат, Плейел и Ерар възложили на двама от най-добрите френски композитори – Клод Дебюси и Морис Равел, доказали, че познават съвършено арфата, да напишат по едно солово произведение за хроматична и педална арфа. Резултатът от този музикален дуел е написването на две от най-съвършените творби за арфа: „Два танца“ за арфа и оркестър на Клод Дебюси и „Интродукция и Алегро“ на Морис Равел.

Също толкова интересни са и гостите на предстоящия концерт. Авангардният швейцарски диригент Етиен Абелин е и цигулар, куратор и създател на различни иновационни проекти в класическата музика. Той се посвещава на търсенето на нови форми и иновации в разпространението на класическата музика, включително и свирене на класически камерни състави в клубове, което е практика за джаз групите. Абелин е водач на втори цигулки в Моцартовия оркестър на Болоня и във Фестивалния оркестър на Люцерн – и двата оркестъра са основани от великия маестро Клаудио Абадо. Етиен Абелин е дирижирал оркестрите на Младежкия оркестър на Европейския Съюз (EUYO), оркестъра на Лисабон, Парижкия симфоничен оркестър, Северночешкия симфоничен оркестър и др.

Един от творческите му проекти, с които провокира и печели все нови и нови почитатели, са концертите на живо с музикална машина за анимация. Друго негово начинание е системата за обучение и артистично представяне на класически концерти под мотото „Музиката се слуша с очите”.

1898005_727039950650961_1720181723_n

Анжела Маджарова е арфистка с международно признание. В репертоара й има произведения от различни музикални стилове – от барок, класика, импресионизъм до съвременна музика. Много композиции са написани специално за нея. Тя е  била солист и оркестрант на много оркестри у нас и в чужбина и е  гастролирала в много страни от петте континента.

Анжела Маджарова има многобройни записи за Българско радио и телевизия, Радио и телевизия на Босна и Херцеговина, Мексиканското национално радио и телевизия, както и записи за издателски къщи. Тя е редовен гост на редица национални и международни фестивали, както и член на жури в международни арфови конкурси.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...