Акценти
Начало / На фокус / Рози, над 200 нови дървета и нови спортни площадки ще има в Градската градина след ремонта й

Рози, над 200 нови дървета и нови спортни площадки ще има в Градската градина след ремонта й

В началото на месец май започва ремонтът на Градската градина в Плевен. Той ще бъде извършен на няколко етапа, което ще позволи да не се затваря градския парк изцяло през лятото. Това каза за ИнфоПлевен зам.-кметът Стефан Милев, който отговаря за реализирането на ремонта. Той се финансира по проект   „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“ . До края на месец октомври, когато ремонтът трябва да приключи, ще бъдат променени близо 12 500 кв.м пешеходна зона и 19 240 кв.м зелени площи. Общата стойност на проекта е малко над 1 млн. 800 хил.лв.

След ремонта в Градската градина ще има метална рампа за скейтборд, която ще бъде монтирана на мястото на къщичката на фирма „Паркстрой”, която се намира на гърба на детска градина „Щурче”. Това ще е първата подобна площадка, която се изгражда в Плевен, поясни Милев. По-голяма такава предстои да бъде изградена в района на чешма Балакия.

Като цяло Градската градина няма да промени сегашната си визия, а само ще бъдат направени някои подобрения. Проектът предвижда запазване местоположението на две от  детските площадки, като се оформят за възрастова група от 0 до 3 години и от 3 до 12 години. Всяка от площадките ще бъде оградена с цветна дървена ограда и ще са достъпни за хора в неравностойно положение. Ще се изпълнят с двойна саморазливна ударопоглъщаща настилка. На площадката за възрастова група от 0 до 3 години ще се разложат пясъчник, беседка, 2 броя пързалки, двойна люлка,  4 броя клатушки, комбинирано детско съоръжение и 4 броя пейки. На площадката за възрастова група от 3 до 12 години ще се разположат пясъчник, беседка, двойна люлка, 2 броя комбинирани детски съоръжения, люлка тип везна, игра за броене, детски телефон и 6 броя пейки. Съществуващите бетонови фигури на животни ще се почистят и преместят в предварително затревена площ, западно от централната алея.

Ще бъде направена нова бетонна настилка на мястото на отдавна премахнатите въртележки. Сградата в дъното на площадката ще бъде премахната и така ще се отвори по-голямо пространство за поставяне на преместваеми съоръжения за детски игри – батут, въртележки.  В този район е предвиден да се ситуира нов подход към велоалеята  от ул. „Вардар“. В непосредствена близост до него се оформя пешеходна зона, около която са организирани преместваемите обекти – машини за продажба на сладолед, пуканки.

 В зоната между оркестрината и съществуващото кафе се оформя детски арт кът с площадка за рисуване върху керамични фигури, маси за продаване на детски играчки и механични детски монетни атракции.

Друга новост в Градската градина ще е игрището за боче. То ще е в пространството за разполагане на преместваеми съоръжения и читалище „Съгласие”. Полето за игра на боче ще бъде обособено с дървена ограда. В западната част на Градската градина ще има площадка за фитнес на открито, оборудвана с комбинирано съоръжение, включващо лост, успоредка, шведска стена и три броя уреди за спорт, включително и за хора с увреждания, каза Стефан Милев.  Запазва се местоположението на масите за шах, като съоръженията се подменят. Запазва се съществуващата фонтанка, но се премества в центъра между двете алеи.

Настилката на алеите в градината ще е от вибробетонови блокчета като тези на площад „Възраждане” – три размера в цвят антрацит и светло сив и тактилни ивици за ориентация на хора с увредено зрение. С такава настилка ще се изпълни централната алея – от входа от площад „Възраждане“ – оркестрината – паметника на загиналите войни от 4-ти пехотен Плевенски полк . Обходните алеи са решени с настилка от мит бетон.

Оркестрината и всички паметници се запазват, като настилката около тях  ще се изпълни от сегментни павета – 5 размера в цвят антрацит и светло сив.

Проектната разработка на паркоустройството предвижда минимални промени по отношение на съществуващата дървесна растителност, подчерта Стефан милев.  Ще бъдат премахнати  26 броя дървета, от които три са ниски дървета от вида черен бъз, а останалите са със заболявания и са потенциално опасни. Ще бъдат засадени нови 65 броя иглолистни и 144 броя широколистни дървета. Разполагането на новата растителност е съобразено с регулируемо засенчване на детските и спортни площадки, местата за сядане и алеите. Предвижда се също засаждане на нови 1 723 броя храсти.  Зацветяване се предвижда по централната ос, където са разположени зелените площи между двете централни алеи. Ще се оформят геометрични фигури от вечнозелени храсти – чимшир за нисък бордюр и лавровишна в центъра за по-високи квадрати. Пространството между тях ще бъде изпълнено с рози. Ще се реконстуират всички тревни площи. В проекта е предвидено изграждане на автоматизирана система за поливане.

За осветяване на Градската градина ще се поставят 85 броя стълбове за парково осветление с  енергоспестяващи LED осветителни тела. Дизайнът на стълбовете и осветителните тела е съобразен с вече монтираните стълбове и осветителни тела на площад „Възраждане“. Осветяването на паметниците ще се осъществи с допълнителни LED осветителни тела, тип „прожектор“.

„Плевен, както всички големи градове, има нужда от нови инфраструктурни проекти и ремонтът в Градската градина е именно такъв. Знаем, че ще причиним неудобство на майките с деца, на родителите, които са свикнали да водят  децата си в този зелен оазис на Плевен. Надяваме се, че след ремонта  Градската градина ще стане още по-привлекателно място за отдих и детски игри. Надяваме се, че това ще компенсира шестмесечното неудобство”, подчерта зам.-кметът Стефан Милев.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...