Акценти
Начало / Култура / Рожден ден днес празнува академик Светлин Русев

Рожден ден днес празнува академик Светлин Русев

Светлин Русев

Големият български художник, педагог и общественик Светлин Русев  днес навършва 81 години.  Роден е на 14 юни 1933 г. село Върбица, Плевенско.  През 1959 завършва живопис в Държавната художествена академия в София при проф. Дечко Узунов. От 1975 е професор в Художествената академия. Председател (1973-85) на Съюза на българските художници, заместник-председател (1982-84) на Комитета за култура, директор (1985-88) на Националната художествена галерия.

Светлин Русев е творец с ярко и самобитно дарование. Той се изявява успешно в кавалетната и монументалната живопис, рисунката.  С високо майсторство и проникновеност се отличават портретите му, между които на  Богомил Райнов , Николай Райнов, Нешка Робева, Ванга, Йордан Радичков, на майка му и баща му. Пейзажите му  носят  колоритна хармония, а натюрмортите му са изпълнени с изискано живописно чувство.  С много изящност и естетически усет са рисунките му на голи тела.

Светлин Русев е член на Академията за изкуства в Русия, член-кореспондент на Кюнстлерхаус във Виена и на академия Медичи и Фламандската кралска академия.Участва активно в художествения живот на страната не само като художник, но и с редица обществени ангажименти, откривания на изложби, материали в периодичния печат, средствата за масова информация и др. Депутат във VІІ Велико народно събрание (1990). Автор на монографии.

Плевен е щастлив да получи като дарение личната колекция на Светлин Русев от класическо и съвременно българско изкуство, която е подредена в самостоятелна галерия и тя е сред най-посещаваните културни забележителности в града.

По повод 80-годишния си юбилей, в края на ноември миналата година Светлин Русев подреди голяма самостоятелна изложба в галерия „Бешков” в Плевен, в която бяха показани 70 платна от фонда на галерията. При откриването на юбилейната изложба акад. Светлин Русев не пропусна да припомни за вълшебния свят, в който го потапят неговите учители  – плевенските творци Дило Дилов и Ангел Спасов. А днес акад. Русев много често е скъп гост при откриването на изложби на негови ученици в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...