Акценти
Начало / Култура / Рожденият ден на Парцалев  събра в „Сълза и смях”  обичта и спомена за един Дон Кихот  

Рожденият ден на Парцалев  събра в „Сълза и смях”  обичта и спомена за един Дон Кихот  

На 16 юни кметът на община Левски –Любка Александрова, общински служители и представители на НЧ „Георги Парцалев-1901”участваха в празничното събитие „95 години един Дон Кихот”,  организирано в столицата  от  съграждани на Георги Парцалев.

Сред гостите бяха: журналистът Георги Тошев, автор на  биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“ първото мащабно биографично изследване, артистите, съхранили паметта за  уникалния Парцалев – Мария Грубешлиева (Муки), Мария Статулова, Латинка Петрова, Драгомир Драганов, Краси от „Акага”.

 Инициаторът на събитието, художникът Илиян Йорданов, нарисувал портрет на Парцалев , заедно с Асен Шопов и водещият- стендап актьора Георги Николов, успяха да направят празника вълнуващо преживяване.

Талантът и човещината могат да пребъдат във времето, доказа Парцалев, а това е пример и повод за истинска  гордост, не само за  съгражданите му, но и за цяла България. И няма нищо случайно, че в последния момент мястото на събитието се оказва театър „Сълза и смях”, отбеляза кметът на Община Левски -Любка Александрова, припомняйки, че първата  изява през 1957 г.на сатиричния състав  с пиесата „Баня”от В.Маяковски с участието на Парцалев е   била в този театър.

Любка Александрова благодари на всички за споделения рожден ден на Георги Парцалев, на всички организатори,   направили възможно това, на читалище „Славянска беседа”, на театър „Сълза и смях” за гостоприемството.

 Авторът на  биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“- Георги Тошев, сподели, че  за написването на книгата го провокирала приживе Стоянка Мутафова. Голямата Татяна Лолова също го стимулира да  започне своето пътуване. Появява се  и Илиян с разкази и спомени.

„Парцалев до ден днешен ни събира, а това е привилегия на изключителните… Живеем във време на безпаметност, да си спомняме е привилегия. Нека да помним и Стоянка, и Парцалев, и големите български  артисти…”, пожела Георги Тошев и покани всички  на 18 юни (четвъртък) от 18,30 ч. в Сатиричния театър – на представянето на биографичната книга за Георги Парцалев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...