Начало / Общество / Родственици  на Васил Левски  представиха  книга със спомени за него

Родственици  на Васил Левски  представиха  книга със спомени за него

Родственици на Апостола представиха в град Левски  книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”.  С представянето на тази книга и с откриването на изложба с   автентични документи  в град Левски започна честването на рождения ден на Апостола, патрон на град Левски.

За нас е чест да бъдем в града с името на Апостола  пред 182-та годишнина от рождението му, споделиха Васил Караиванов -внук ,и Стефан Караиванов -правнук на първия братовчед на Апостола –Васил Караивонов.

Те призоваха да  помним гениалния карловец, да отстояваме идеите на Левски, защото „това  е отговорност и  мисия на родствениците на Васил Левски, на всички българи” .

Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ е третото преработено издание. Първото издание  е било  още през 1987г. и тиражът веднага е  изчерпан. В нея  са спомените на първия братовчед на Апостола Васил Караиванов, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов, множество писма и документи.

Васил Караиванов е най-верен съратник на Левски, собственик на Караивановия хан , наречен Ханът на Апостолите , защото Левски е отсядал много пъти там,  в него  са идвали също Каблешков , Бенковски , Волов за подготовката на Априлското въстание. Васил Караиванов е и първият кмет на Карлово, избран на 16 януари 1878г., месец и половина преди официалното Освобождение на България от турско робство, разказа Стефан Караиванов и посочи , че той е и първият демократично избран кмет в България.  В Карлово  тази дата е празник за общината. Спря се подробно на събития и факти, документирани в книгата, показа старите събрани записки и копия на документи ,  които имаха възможност да видят присъстващите на срещата с родствениците на Васил Левски.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...