Акценти
Начало / Общество / Родолюбци тръгват от Плевен по стъпките на Левски

Родолюбци тръгват от Плевен по стъпките на Левски

По стъпките на Левски

Официалният старт на юбилейния 20-ти Национален туристически поход „По стъпките на Левски” беше даден с техническа конференция в зала „Катя Попова” тази вечер. Над 220 родолюбци тръгват от Плевен, ще преминат през Балкана и ще пристигнат в Карлово на 18 юли за тържествата по повод 177-та годишнина от рождението на великия българин.

По стъпките на Левски

Срещата откри Васил Копчев, създател и вдъхновител на похода, със стихотворение на Дамян Дамянов, посветено на Апостола на свободата. Копчев изтъкна, че присъстващите тръгват не на поход, а на поклонение и преклонение пред делото на великия българин, който единствен има силата и авторитета да ни обедини в това време, в което стойностите отдавна са подменени с фалшиви. Той пожела на присъстващите ученици и студенти в предстоящото изпитание за тялото и духа да проверят себе си, интелигентността си и да се върнат по-уверени в собствените си сили и възможности.

Приветствие към участниците в събитие отправиха Павлин Цонев, който е ръководител на похода тази година, и проф. Дмитрий Севастиянов от Държавния университет в Санкт Петербург, който е ръководител на група руски студенти за четвърта година. Той посочи, че за руснаците е чест да участват в това знаменателно събитие, което има особено значение за патриотичното възпитание както на българските, така и на руските младежи.

руска група - По стъпките на Левски
Руската група

В похода ще участват 93-ма ученици и студенти, от които 65 са от Плевен – преимуществено от МГ”Гео Милев”, а останалите от Видин, Карлово, Никопол, Челопеч, София и други градове. Ще се включат и българи, живеещи в чужбина. В събитието ще участва и цяла фамилия с деца. Най-малкият участник, който търпеливо издържа час и половина откриването на похода, се казва Емил Недков и е на три месеца.

Емил Недков - По стъпките на Левски
Малкият Емил с баща си

Двегодишната му сестричка Джулия пък ще покори Стара планина. В похода ще участва и братовчедка й, която е почти на шест, години. Сред родолюбците е и кореспондентът на вестник „Труд“ Ирена Николова, придружена от семейството си.

Ирена Николова

След необходимите напътствия техническата конференция закри Ванеса Блажева, която Васил Копчев нарече „славеят на похода”. Тя развълнува залата с изпълнението си на обичаната песен „Лале ли си, зюмбюл ли си”.

Ванеса Блажева

По традиция всички родолюбци поднесоха цветя пред паметника на Апостола и си направиха обща снимка.

Похода "По стъпките на Левски"

Участниците в похода са разпределени в 7 лъча. На 12-ти юни първи тръгна 5-ти лъч с ръководител д-р Галя Цветкова. Утре, 14-ти юли, в 7 часа от паметника на Апостола тръгват всички плевенски ученици, разпределени в 1-ви лъч с ръководител Павлин Цонев, 2-ри лъч с ръководител Ани Цонева, 3-ти лъч с ръководител Ангелина Маркова и 4-ти лъч с ръководител Свилен Стойчев. Последни на 16-ти юли тръгват ветераните от 6-ти лъч с ръководител Емил Недков и ретро лъча на създателя на похода Васил Копчев, в който са събрани основоположниците на идеята. Най-възрастният участник в похода е 77-годишен.

По стъпките на Левски

По стъпките на Левски

Похода "По стъпките на Левски"

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...