Акценти
Начало / Политика / Реформаторският блок в Плевен заяви приоритетите си

Реформаторският блок в Плевен заяви приоритетите си

Reformatorski_blok1

Партиите от Реформаторския блок (РБ) в Плевен заявиха своите приоритети и визията си за политическите събития в страната на първата си пресконференция днес. В срещата с медиите участваха д-р Цветан Димитров, член на СДС, Стефан Милев, областен координатор на Движения „България на гражданите”, Милчо Илиев, областен лидер на БЗНС, Стефан Ганев, член на националното ръководство на партия „Синьо единство”, д-р Марияна Лазарова, областен координатор на СДС, Тодор Еленков, общински председател на ДСБ, и Телият Калчев, областен координатор на НП”Свобода и достойнство”.

6 стъпки за излизане от кризата обединяват членовете на Реформаторския блок. Между тях са незабавна оставка на настоящото правителство, спешни промени в Изборния кодекс, разпускане на НС и насрочване на избори за нов Парламент – до май 2014 г, създаване на реформаторско правителство с ограничен мандат, стартиране на широк обществен дебат за промени в Конституцията. До края на годината предстои да бъде подписано споразумение на национално ниво между 6-те партии, членуващи в Реформаторския блок, което ще ги дефинира като политически съюз, информира Стефан Милев. Той добави, че ще търсят и широка обществена подкрепа, за да реализират набелязаните реформи. Работата между членовете на Реформаторския блок в Плевен върви добре, защото те са от години заедно. Стефан Ганев припомни, че идеята за коалиция между ДСБ и СДС тръгна именно от Плевен.

До края на януари 2014 г. ще стане факт и Граждански съвет (ГС), който ще включва изявени експерти и общественици от Плевенско. Той няма управленски функции, а консултативни, но пък може да стопира решения на Реформаторския блок, ако не е съгласен с тях. ГС няма установена квота – предполага се, че ще наброява около 17 членове. Важно условие е те да не са принадлежали към Държавна сигурност, припомни д-р Лазарова и добави, че това е добра възможност за младите хора, които искат да споделят идеи за развитието на страната си. До края на пролетта на идната година Граждански съвети ще бъдат сформирани и във всички общини на областта, информира Еленков.

Трябва да бъдем зависими от ясни правила, а не от личности, подчерта Телият Калчев. Той добави, че НП „Свобода и достойнство” е млада формация без история, което я прави по-бързо адаптивна и отбеляза, че РБ е единствената алтернатива на това, което се случва в момента в политическия живот на страната.

Присъстващите на пресконференцията бяха единодушни, че членовете на Реформаторския блок са преминали през много грешки в миналото, от които са извлекли позитивите и които ще ги водят в правилната посока в бъдеще.

Реформаторският блок е траен политически съюз, който е роден от „уродливата политическа обстановка в страната”, подчерта Еленков. По думите му настоящата ситуация роди един „импотентен парламент”, срещу когото интелигентните граждани на страната вече 7-ми месец протестират. Партиите в РБ имат намерение да преодоляват различията на личностно ниво и да работят като екип, за да постигат целите си.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...