Акценти
Начало / Политика / Референдумът е фарс, заявяват от Движение България на гражданите

Референдумът е фарс, заявяват от Движение България на гражданите

Призоваваме нашите членове и симпатизанти да не участват в референдума за бъдещето на ядрената енергетика на България и активно да го бойкотират. Това решение на  Националния съвет на Движение България на гражданите обяви в Плевен Найден Зеленогорски, член на националното ръководство на партията.

Сред аргументите за това решение, Найден Зеленогорски посочи, че той обслужва политическия картел  и неговата цел всъщност е да се създаде у избирателите усещането, че от изборите нищо не зависи и така да се свали активността за предстоящите парламентарни избори, от което ще спечелят БСП, ГЕРБ и ДПС.

„Смятаме, че референдумът е антидемократичен. Той е свикан по такъв начин, че цели да компрометира идеята за референдум въобще. Той е един фарс и вместо да покаже най-доброто качество на демокрацията – гражданите да се  изкажат по една важна тема за обществото, референдумът ще обслужи твърдите ядра на БСП и ГЕРБ”, заяви Зеленогорски.

Според Движение България на гражданите, пред обществото не са дадени отговори на изключително важни въпроси,  отнасящи се до сеизичната сигурност на проекта Белене.

До референдума няма да стане ясно този проект рентабилен ли е, кой ще го финансира, колко ще струва, каква ще  бъде цената на тока и къде ще се продава този ток. „Това са едни от най-важните въпроси, на които няма отговор, затова пък въпросът за референдума е подбран така, че да се извлекат политически изгоди за една или друга политическа сила”, каза Найден Зеленогорски.

Той обяви, че веднага след парламантарните избори, от Движение България на гражданите ще започнат действия за провеждане на референдум по няколко въпроса – трябва ли да се намали броят на депутатите в парламента; трябва ли да се ограничат привилегиите на властта; трябва ли да се намали наполовина държавната субсидия за политическите партии. „По последния въпрос позицията на Движение България на гражданите е категорична, заяви Зеленогорски – ние смятаме, че тя е твърде висока и трябва да бъде намалена наполовина.”

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...