Акценти
Начало / Икономика / Ремонт на улица „Индустриална” и на пътя до гробищен парк „Чаира” планира Общината

Ремонт на улица „Индустриална” и на пътя до гробищен парк „Чаира” планира Общината

Мартин Митев

Ремонт на улица „Индустриална” в Плевен  за 200 хил. лв.  е заложила за тази година в бюджета си Община Плевен. Средствата за него са от отпуснатите от държавата за капиталови разходи, обясни председателят на комисията по финанси към Общинския съвет Мартин Митев. Също със средства от държавата ще бъде извършен ремонт на  ул. „Ильо войвода”  за 140 хил. лв. и ще бъдат ремонтирани пътищата между Николаево и Ралево, Къшин –Брестовец, Бохот-Тученица-Радишево, както и частичен ремонт на пътя до Ясен.

Със собствени приходи Общината ще напарви ремонт на ул. „Г.М.Димитров” в Плевен за около 200 хил.лв., на пътя до гробищен парк „Чаира” за близо 170 000 лв. и на улици в селата Николаево, Върбица и Бохот на обща стойност 60 000 лв. От средствата от продажба на общинско имущество и от приватизация  е предвидено да бъдат заделени 40 000 лева за ремонти и частично изграждане на параклисите в Бохот, Къртожабене, Къшин и църквите в Беглеж и Николаево. 216 000 лв. са предвидени за основни ремонти на четири детски заведения в Плевен.

С останалите пари от приватизацията на ДКЦ І ще се преустрои сграда в село Ясен, където да бъде настанена Здравната служба и ще бъде направен ремонт на здравната служба в Коиловци, каза Митев. А две плевенски детски ясли -„Асен Халачев” и „Чайка”, ще бъдат газифицирани. Общата сума, която ще бъде заделена е 167 000 лв.

Мартин Митев коментира, че Община Плевен за първи път прави бюджет в условия на новоприетия и влязъл в сила в началото на годината Закон за публичните финанси.  Общинска администрация успя да се справи и проектът за бюджет беше приет без забележки от Министерството на финансите, подчерта той. Председателят на комисията по финанси  изрази съмнение, че държавата ще успее да изплати на общините на 100% предвидените средства за държавно делегирани дейности. Става въпрос за 5%  от тези средства, които ще се изплащат, ако на държавно ниво не се прехвърли планираният дефицит. Ако това се случи, Община Плевен ще получи от държавата около 2 млн. лв. по-малко, посочи Митев.

Той коментира, че тази година  при всички общини има ръст  средно от 20% при средствата, отпуснати от държавата за капиталови разходи. Но при изравнителната субсидия, която  единствено може да се харчи по преценка на общините,  определено има толериране на едни за сметка на други, смята Митев.  И посочи, че в общини с кметове на БСП изравнителната субсидия е от 15 до 28 процента над миналогодишната. Докато за общини като Плевен, София, Стара Загора, Велико Търново, където кметовете са от ГЕРБ, няма промяна в изравнителната субсидия, допълни Митев. Изравнителната субсидия за община Плевен е 3 млн. 232 хил. лв.

Общо бюджетът на Община Плевен за тази година е в размер на 67 млн. 821 хил. лв., от които 36 млн. 187 хил. лв. са средства от републиканския бюджет и 31 млн. 634 хил.лв. са разчетените местни приходи.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...