Акценти
Начало / Общество / Ремонтираха 16 км от пътя Тръстеник-Ореховица след 30 години

Ремонтираха 16 км от пътя Тръстеник-Ореховица след 30 години

DSCN3212

Приключи ремонтът на над 16 километра от третокласния път III-3004 Тръстеник-Ореховица в участъка от км 13+648 до км 29+987, информира на пресконференция инж. Христо Петров, координатор на проекта в Агенция „Пътна инфраструктура”. Строително-монтажните дейности са по проект „Рехабилитация на път III-3004 Тръстеник – Ореховица – път III 137 и модернизацията на път DJ-544 Urzica Stefan cel Mare, окръг Олт, Румъния. Бюджетът на територията на България е 5.320 млн.евро. Финансирането е по  Оперативна програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013”. Водещ партньор по проекта е Агенция „Пътна инфраструктура”, а втори партньор е Окръжен съвет Олт, Румъния. Проектът стартира през септември миналата година и приключи успешно 12 месеца по-късно. Пътят не е рехабилитиран повече от 30 години.

1 (1)

Основно са ремонтирани и три големи съоръжения – мостът в гр. Тръстеник с дължина 10,5 м, мостът в с. Ореховица с дължина 8 м и мостът над река Искър с дължина 66 метра. Последното съоръжение се оказва най-голямото предизвикателство, информира инж. Петко Николов от фирмата изпълнител ДЗЗД„Тръстеник 2012”. Мостът е бил еднолентов и в предаварийно състояние. Проектантът е връщан многократно, за да покрие всички изисквания. На финала на дейностите мостът е уширен, с двулентово движение, така че не е необходимо превозните средства да се изчакват. Мостът се експлоатира от тежки машини, тъй като в района има зърнобаза, а това допринася за амортизацията му, поясни инж. Ивайло Денчев, директор на Областно пътно управление – Плевен.

С рехабилитацията на отсечката е подобрена пътната конструкция в участъците с ниска носимоспособност и по целия участък е положен нов асфалт. Възстановени са банкетите, поставени са бетонни бордюри, стоманена предпазна ограда и нова пътна маркировка. Осигурено е оптимално отводняване на настилката.  Гаранцията на ремонтираните мостове е 5 години и 8 месеца, а на пътя – 3 години, информира Николов.

3 (1)

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...