Акценти
Начало / Култура / Ремонтират църквата в село Брест с евросредства

Ремонтират църквата в село Брест с евросредства

2 595 486 лева евросредства ще отидат за ремонт на 10 църкви в страната, сред тях е и църквата “Св. Параскева” в село Брест, област Плевен. Средствата се отпускат по програма “Обновяване и развитие на населените места”. Проектите бяха одобрени на заседание на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност на Фонд “Земеделие”, съобщават от пресцентъра на фонда.

Две от църквите са в област Монтана, останалите са в гр. Добринище, обл. Благоевград; с. Страхилово, обл. Велико Търново; с. Воденичане, обл. Ямбол; с. Добревци, обл. Ловеч; с. Малък Поровец, обл. Разград; с. Лозенец, обл. Ямбол; в гр. Тервел, обл. Добрич.

Със субсидиите ще се ремонтират фасади, покриви и камбанарии и ще се реставрират вътрешните декори. Ще се озеленяват дворове и ще се поставя осветление. Планирано е и влагането на средства в обновяване на водоснабдителните и канализационни системи на църквите. Няколко църкви ще построят комини и монтират дворни чешми.

Фонд „Земеделие“ ще изготви договорите за подпомагане в рамките на следващите две седмици и представителите на църквите ще бъдат поканени да ги подпишат в удобно за тях време.

Църквата в село Брест е изградена през 1842 год. Основната заслуга за това е на местния заможен търговец Петър Чорбаджийски.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...