Начало / Здравеопазване / Ректорът на Медицинския откри курс по артроскопия на колянната става

Ректорът на Медицинския откри курс по артроскопия на колянната става

IMG_9088форум артроскопия

Ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов откри днес Курс по артроскопия на колянната става с международно участие, на който за втора поредна година нашият университет е домакин. „Този курс се явява като продължение на идеята, която сме заложили за развитие на висшето образование в областта на медицината не само в нашия институт, а и в страната – а именно, висшето образование да стъпи на иновациите, върху съвременните тенденции във всяка област на медицината”, подчерта проф. Томов.

Водещи специалисти в областта на артроскопската хирургия от цялата страна и лектори от Словения в продължение на два дни – 18 и 19 април, ще участват в програмата на курса, която включва теоретична и практическа част.

IMG_9083д-р Робърт Халваджиян

За първи път обучението ще се проведе на кадаври (трупен материал) с прилагането на последните техники за лечение на най-честата патология в колянната става и това определя този тренировъчен курс като знаков не само за нашата страна, подчерта д-р Робърт Халваджиян, председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология, под чийто патронаж се провежда форума. Активните участници, които са 16, ще имат възможност да приложат последни хирургични техники върху кадаври, което ще им даде възможност максимално да се доближат до реални условия в хирургичната зала и така да подобрят уменията си и да бъдат по-уверени в своята работа, обясни д-р Халваджиян.

Той постави акцент и върху това, че за първи път форумът е включен в програмата на Европейската асоциация  по артроскопия и спортна травматология.

Като председател на Българската асоциация по артроскопия д-р Халваджиян даде много добра оценка за нивото на българските специалисти в тази област. „Ние сме много добре позиционирани, защото през  последните няколко години наистина успяваме да сме „в крак” с всички новости като техника, като  приложението й на пациентите и като качествена хирургия”, заяви той.

IMG_9086форум артроскопия

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...