Акценти
Начало / Образование / Ректорът на ВТУ проф. Бонджолов връчи дипломите на абсолвенти от Педагогически колеж – Плевен

Ректорът на ВТУ проф. Бонджолов връчи дипломите на абсолвенти от Педагогически колеж – Плевен

Днес на официална церемония 48 абсолвенти от Педагогически колеж към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” получиха дипломите си за завършено висше образование. Те се дипломират в трите основни специалности на колежа – „Начална училищна педагогика”, „Начална училищна педагогика с английски език” и „Предучилищна педагогика с английски език”.

С отличен успех над 5.50 завършват 15 студенти. Отличник на випуска е Елена Петрова, която получи диплома  с отличен 5.90.

Специален гост на церемонията беше ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – проф. д-р Христо Бонджолов, който връчи дипломите на отличниците на випуска.

„Най-важното е да върнем мястото на учителя в обществото и неговия авторитет – така, както е било за нашето поколение. Никога не сме поставяли под съмнение авторитета на нашите учители. Нито нашите родители са го правили. И затова сме имали здраво общество, независимо в кое време сме живели и как сме живели. Авторитетът на учителя трябва да стои най-отгоре. Ако искаме да успяваме, най-добрите ни деца трябва да стават учители. Останалото са празни приказки – за инвестиции в образованието, за приоритети в образованието и т. н. Трябва да поставим на пиедестал учителя. Трябва да си върнем обратно стойностната система в обществото“, каза в поздравлението си проф. д-р Христо Бонджолов.

Сред гостите бяха още началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, зам.-областният управител Татяна Божинова, зам.-кметът Стефан Милев, директори на партньорски училища и детски градини, много родители и близки на абсолвентите.

„Много радостен е фактът, че 30 процента от завършващите вече са реализирани преподаватели в детски градини и училища в България.  Вярвам, че останалите 70 процента ще намерят бързо работа и се надявам, че институциите ще им помогнат това да се случи. Защото българското образование се нуждае от млади хора, които не само да  променят, а и да управляват образованието по-качествено”, каза доц. д-р Емил Бузов, директор на Педагогически колеж – Плевен.

От името на абсолвентите приветствие поднесе отличничката на випуска Елена Петрова. Тя изказа благодарност на преподавателите, които са дали всичко от себе си, за да ги направят съвършени учители. „Те са истински хора, които за тригодишното ни обучение станаха наши приятели и наши ментори. Обучението ни не беше лесно, изминахме труден път, но всичко си заслужаваше”, категорично заяви Елена Петрова. Тя вече работи като учителка в начален курс в ОУ „Д-р Петър Берон” в Плевен. Сподели, че за нея професията на учителя е свещена  и е научена да уважава учителите и да изпитва респект към тях. „За съжаление в последните години нещата се промениха”, сподели младата учителка и основната причина за това тя вижда във възпитанието в семейството.  Въпреки това е щастлива, че е сбъднала мечтата си да стане учителка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...