Начало / Образование / Ректорите на медицинските университети искат строг съгласувателен режим за разкриване на частни медицински училища

Ректорите на медицинските университети искат строг съгласувателен режим за разкриване на частни медицински училища

След поредица от заседания академичните ръководства на медицинските университети в Република България, представлявани от своите ректори, се обединиха около общо становище, съдържащо предложения за изменения и допълнения в проекта на Национална карта на висшето образование в Република България. В становището под мотивираните си предложения се подписваха ректорът на МУ-София акад. проф. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ-Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на МУ-Пловдив проф. Марияна Мурджева и ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров. Официалният документ е изпратен до Президента на Р България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, председателя на Българския лекарски съюз и председателя на Българския зъболекарски съюз.

В тази връзка, ректорите са категорични, че намеренията за разкриване на частни медицински висши училища (ВУ) и филиали, са в разрез с държавната политика по медицинско осигуряване и гарантиране на качеството на медицинските и здравните грижи на населението. Съществуващото териториално разпределение на висшите медицински училища покрива нуждите и е съобразено с административното и териториалното деление в страната. Създаването на нови частни структури в системата на висшето образование на места, където съществуват утвърдени държавни такива, е процес, който беше наблюдаван неконтролирано в системата на здравеопазването и показа своята неефективност.

Ректорите на медицинските университети предлагат въвеждането на строго регламентиран съгласувателен режим при намерение за разкриване на нови държавни висши училища по професионалните направления „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ и сродни специалности от регулираните професии.  Те са категорични, че това трябва да се случва при едновременното изпълнение на следните условия:

  • броят на действащите студенти на национално ниво е над 99% от определения от НАОА капацитет;
  • необходимостта от увеличаване на броя на обучаваните студенти в съответния район е съгласувана с МЗ, в съответствие с националната здравна карта;
  • има положително становище от МОН в извършената предварителна оценка на въздействието от откриването на съответното ново държавно висше училище (филиал, факултет, колеж) върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда.

Като допълнение, ректорите и академичните ръководства на медицинските университети в страната апелират да се предприемат законодателни инициативи за налагане на мораториум за откриване на нови университетски болници, както и на мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения.

Становището на ректорите на медицинските университети е съобразено с правната и стратегическа основа на Националната карта на висшето образование в Република България (НКВОРБ). Тя е разработена в съответствие със Закона за висшето образование и Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021 – 2030 година. С приемането на НКВОРБ се въвеждат националните политики по отношение на развитието на профилната и териториална структура на висшето образование. НКВОРБ е разработена в условията на действащи нормативни актове, обвързващи субсидирания от държавата прием в държавните висши училища, както и тяхното финансиране от държавния бюджет със серия от фактори, включително отчитащи качеството на обучението, реализацията на завършилите на пазара на труда, оценката за научната дейност, както и получената оценка за програмна акредитация на професионалните направления.

В своите решения и предложения ректорите на медицинските университети са водени от обществения интерес за осигуряване и поддържане на високо качество на висшето медицинско образование и развитие на медицинската наука в страната. Целта е да се предотвратят негативни тенденции, свързани със снижаване на качеството на обучението и научните изследвания, каквито са допуснати от висши училища в други професионални направления. Обучението по медицина и упражняването на медицинската професия са в строг регулаторен режим, предвид спецификата на медицинските дейности като услуга в полза на обществото, гарантирана от държавата. Тези обстоятелства предопределят необходимостта от прилагането на по-специален режим от страна на компетентните министерства при разкриването на нови висши училища, филиали и факултети.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...