Акценти
Начало / Култура / Рекламни клипове за българското културно наследство тръгват към Испания и Швейцария

Рекламни клипове за българското културно наследство тръгват към Испания и Швейцария

читалище победа проект

 DVD дисковете с рекламните видеоклипове са изработени  в рамките на проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове“, по който работи в продължение на година читалище „Зора-1990“ в село Победа.  Проектът бе финансиран по Програма „Живо наследство” на Фондация Работилница за граждански инициативи с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

На 6 август  в ритуалната зала на Кметство село Победа се  проведе заключителното  събитие по проект а – изложба-концерт. На мероприятието присъстваха гости от Община Долна Митрополия, общински съветници, културни деятели, представители от Регионалния музей в Плевен,  еекретари от  читалищата в селата  Байкал, Божурица, Биволаре,  Подем и Комарево, както и  над 70 местни жители.

Специално  уредената фотоизложба представя снимки от проведените демонстрации, както и кулинарна изложба от обредни пити и погачи, домашен хляб с квас, козунаци, домашно краве сирене, кашкавал и кисело мляко. Ръководителят на проекта Димитринка Гетова направи с презентация на извършените дейности и постигнатите резултати. Промотиран бе и уебсайта по проекта  с адрес http://www.balgarskatradicia.com/

Проектният екип изказа благодарности към всички самодейци, доброволци и участници. Почетна грамота за доброволец беше връчена на Парашкева Михайлова, а грамоти за особен принос  получиха експертът по фолклор Надка Томова  и фотооператорът Николай Димитров, а видео операторът Георги Енчев е с референция.

Празникът продължи с прожектирането на едночасов документален филм, заснет при провеждането на демонстрациите.

_MG_5538

След което събитието продължи с изпълнения на новосформирана детска формация „Медени звънчета“. С празничен поздрав в концерта се включи  и певческа група „Вълшебни звуци”. В края на събитието млади доброволци раздадоха на присъстващите изработените по проекта рекламни DVD дискове и магнитни калейдоскопи. Със сигурност два диска ще напуснат пределите на страната и ще рекламират българското културно наследство, с присъстващи на тържеството, които са за лятна ваканция в България. Единия ще е в Швейцария, а другия в Испания. На финала на този невероятен празник всички вкусиха от изобилстващите кулинарни вълшебства, приготвени от талантливите участници в проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”.

DSC02186

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...