Акценти
Начало / Общество / Реките са около и под праговете за средни води и ще се понижават

Реките са около и под праговете за средни води и ще се понижават

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес, във вторник и в сряда валежи не се очакват. През денонощието от 8 ч. на 9 до 8 ч. на 10 юли водните нива на реките в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения, информират от Басейнова дирекция – Плевен. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 12 см до + 6 см (по-значителните колебания от -20 см/+18 см, са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения). Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите два дни, водните нива на реките в басейна, ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 11, 12 и 13 юли ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...