Акценти
Начало / Общество / Реките Искър и Огоста с повишения на водните нива

Реките Искър и Огоста с повишения на водните нива

Очакват се незначителни изменения на речните нива, информират от Басейнова дирекция „Дунавския район“. През денонощието от 8 ч. на 1 до 8 ч. на 2 август речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Краткотрайни повишения на водните нива, в резултат на падналите валежи, са регистрирани във водосборите на реките западно от р. Огоста и р. Искър.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от -24 см до +58 см. Очакванията на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн, е че  в резултат на превалявания, са възможни краткотрайни и незначителни повишения. Прогнозира се, че нивата на останалите наблюдавани реки в басейна ще останат без съществени изменения.

До 5 август прогнозата за река Искър е, че ще бъде около и под средномногогодишните стойности и ще е под прага за внимание. Днес и през  следващите два дни водните количества на почти всички реки в страната са около и под праговете за средни води.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...