Акценти
Начало / Общество / Реките Искър и Вит повишават своето ниво от дъждовете

Реките Искър и Вит повишават своето ниво от дъждовете

Леко повишение се очаква в следващите дни на водните нива на реките Искър и Вит. За това информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”. Няма, обаче, повод за притеснение, тъй като водните нива на повечето реки са около прага за ниски води.
Валежите през следващото денонощие ще са краткотрайни, на места интензивни, с гръмотевични бури. В отделни райони количеството на валежа ще надхвърли 35л/кв.м. Днес в Западна и Централна България около и след обяд ще има валежи, на места интензивни, с очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м. Очакваните количества в Западна България за петък ще са между 3-10 л/кв.м, като в събота, все още на места ще има превалявания, но ще са по-слаби. Очакваните количества валежи през съботния ден също са между 3-10 л/кв.м.
Водните количества на наблюдаваните реките, в по-голямата част от страната, са около праговете за ниски води. Водните количества в долното течение на река Вит също са около праговете за средни води. В Дунавски басейн по значително повишение на водните нива е регистрирано на река Искър при Ореховица – с 22 см. Водните нива на останалите наблюдавани реки са се изменяли от -5 см до +18 см.
Днес се очакват повишения на водните нива на реките в долното течение на река Искър и долното течение на река Вит. Според моделираните водни количества за р. Искър, прогнозираните водни количества за 20, 21 и 22 август ще са около и над средната многогодишна стойност.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...