Акценти
Начало / Общество / Река Осъм се повиши с 439 см при Изгрев

Река Осъм се повиши с 439 см при Изгрев

С 439 см се е повишило нивото на река Осъм при Изгрев, информират от Басейнова дирекция „Дунавски район“. През изминалото денонощие водните нива на реките в по-голямата част от страната са се понижавали. Повишение, вследствие оттичане, се наблюдава само в долните течения на Искър, Вит, Осъм, Янтра, и Русенски Лом в Дунавски басейн. През изминалото денонощие в долните течения на реките Осъм и Янтра премина висока вълна като при хидроложките станции съответно Изгрев и Каранци преминалото максимално водно количество е с повтаряемост около веднъж на 2 години. Протичащите водни количества към 8 часа на 29 ноември, в по-голяма част от страната, са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са от +439 см до -195 см, по-значителни повишения са отчетени на р. Вит при Търнене – 46 см и р. Осъм при Изгрев – 439 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и през следващите 1-2 дни нивата на реките в по-голяма част от водосбора ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 30 ноември, 1 и 2 декември около и над средната многогодишна стойност. Днес по-високи ще бъдат водните нива в долното течение на основната река, след вливането на р. Искрецка. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...