Акценти
Начало / Общество / Плевенският Медицински университет не присъства сред най-престижните висши училища

Плевенският Медицински университет не присъства сред най-престижните висши училища

MU

Рейтингово проучване удари престижа на Медицинския университет в Плевен. Той не присъства сред 15-те най-предпочитани висши училища у нас, сочи проучване на Сдружение „Европейско общество за защита на правата на човека“, информира komentator.bg.

На първо място е класиран Медицинският университет в София с оценка 10. „При него като най-характерно може да се отчете изключително високият ръст на чуждестранни студенти, съчетано с изнесено обучение (специализирани центрове) в чужбина. Изключително позитивен момент по отношение на престижа и авторитета на университета е привличането и използването на изявени специалисти от практиката (университетските болници) като преподаватели. Друг позитивен момент е осъществената устойчива симбиоза между академичното ръководство и студентите, изразяващо се в непрестанен диалог, което води до елиминиране на възможността учебната дейност да бъде политизирана. В този смисъл е и проведеният студентски референдум, който отхвърли окупирането на университета”, се посочва в мотивите за класирането на университета на първо място.

Втори е Пловдивският университет, а на трето място е УНСС. Четвърти е Университетът по библиотекознание и информационни технологии. Пети се нарежда Американският университет, а едва шести е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Медицинският университет в Пловдив заема 10-то място – авторите на проучването изтъкват, че като положителен момент може да се посочи съчетаването на класическото висше медицинско образование с модерните образователни технологии. Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна заема 15-то място.

Проучването е осъществено на базата на мониторинг и проведени анкети в периода февруари 2013 г. – януари 2014 г. Направени са корекции на основата на обективните критерии, ползвани и от Националната агенция за оценяване и акредитация. От Сдружението отбелязват, че са обърнали внимание на последните публикувани резултати от така наречения официален рейтинг на МОН, осъществен от Консорциум, съставен от експерти на Институт „Отворено общество“, МБМД Консултинг и „Сирма груп“, като са направени корекции на основата на обективните критерии, ползвани от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Проучването, свързано с обществения престиж и авторитет на висшите училища в България, се основава и на допитване до 1723 респондента. Анализът при рейтинговото проучване се базира на повече от 60 показатели. Проучването обхваща всички висши училища в Република България, като се публикува цифровото изражение на отчетените първи петнадесет места.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...