Акценти
Начало / Общество / Резултат от ростовската визита на кмета – възстановяваме връзките с медицинския университет в Ростов на Дон

Резултат от ростовската визита на кмета – възстановяваме връзките с медицинския университет в Ростов на Дон

проф. Димитър Стойков

Възобновяване на добрите отношения между Медицинския университет в Ростов на Дон и Медицинския университет в Плевен е конкретният резултат от посещението на плевенската делегация, водена от кмета проф. Димитър Стойков, която от 12 до 16 септември беше в руския град.. Това той съобщи днес на брифинг пред журналисти.  Поводът на визитата беше 264 години от създаване на Ростов на Дон и 50 години от установяване на партньорски отношения между двата града.

На среща с кмета на Ростов на Дон – Михаил Чернишев, са обсъдени партньорските отношения между двата града, като е било подчертано, че те са на добро ниво и с прекрасни традиции. По-специален интерес е бил проявен към възможността, със съдействието на Мединиския университет в Плевен, в Ростов на Дон да развият роботизираната си хирургия. А изпълняващият длъжността ректор на Ростовския медицински университет е заявил желание да участват в международните научни форуми, на които Плевенския университет е домакин.. Подобен интерес има заявен и от ръководството на нашия университет, затова ще отправим покана към ректора на университета в Ростов на Дон да се включи в делегация, която догодина ще бъде в Плевен за отбелязване от наша страна на  годишнината от партньорските ни отношения, информира кметът.

Той сподели и за доброто представяне на Северняшкия ансамбъл, който е имал честа да открие грандиозния концерт по повод празника на Ростов на Дон. С изпълнение на ансамбъла е била открита и изложбата на плевенския фотограф Георги Великов – Чарли.

Интерес за  плевенската делегация е е представлявало традиционното изложение, организирано на крайбрежната улица на Ростов на Дон, в което чрез сувенири, ястия и традиционни изделия са се представили 116 националности. Имахме възможност да разговаряме с представители  на други побратимени с Ростов на Дон градове, като обсъдихме възможности за културен обмен, обясни проф. Стойков.

На официалния прием плевенската делегация е подарила на кмета Чернишев картина от художника Светлин Русев, а от своя страна той е подарил на плевенския кмет плакет „Дружба”, който е точно копие на паметник в Ростов на Дон.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...