Акценти
Начало / Общество / Резултатите от обучението на 144 лишени от свобода в Затвор – Плевен представиха днес

Резултатите от обучението на 144 лишени от свобода в Затвор – Плевен представиха днес

Резултатите по проект „Нова възможност за активна адаптация в обществото”, който се реализира в затвора в Плевен, бяха представени днес на междинна пресконференция в хотел „Ростов”. В проекта са включени 144 лишени от свобода в затвора в Плевен, като 25% са роми от тях.

Участие в срещата взеха Иван Иванов, изпълнителен директор на Държавно предприятие „Фонд затворно дело”, началникът на затвора в Плевен Иван Петков, обучители и експерти. На събитието бяха представени очакваните резултати по проекта, а именно – разработване на специализирана методика за обучение на лишени от свобода, по която да бъдат обучени 144 затворници, от които 36 роми или други малцинствени групи.

проект затвор

До момента в Плевен са проведени обучения за придобиване на професионална квалификация „Работник в производството на кулинарни изделия в заведение за хранене и развлечения”, „Вътрешни облицовки и настилки“ и „Основни и довършителни работи”. Към днешна дата са приключени над 70% от курсовете, а през януари ще бъдат раздадени сертификатите на всички, които в момента провеждат курсове все още. За всеки определен курс се изисква конкретен образователен ценз, тъй като свидетелството, което получават лишените от свобода, не са по-различни от тези на Министерството на образованието и науката, поясни Николина Георгиева, експерт бизнес развитие към Държавно предприятие „Фонд затворно дело”(ДПФЗД) и координатор по проекта за Плевен.

Проектът „Нова възможност за активна адаптация в обществото” се изпълнява от ДПФЗД и се финансира от Норвежкия финансов механизъм, Програма БГ 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане”, Малка грантова схема. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от Норвегия е 79 350 лева.

проект затвор

Николина Георгиева обясни още, че проектът е изцяло съсредоточен върху подобряване ресоциализацията на лишените от свобода както с мотивационни обучения, така и с професионални обучения за придобиване на квалификации първа и втора степен. Всичките обучения, включени в проекта, са съобразени  по такъв начин със специално разработени обучителни програми, за да може те да отговарят на тяхната адаптация след излизането им от местата за изтърпяване на наказанията на лишените от свобода. Съобразени са също с реализацията по видове обучения, които са по-близки до техният ценз и образование, както и с реализацията им навън. Обученията са свързани със строителство, ресторантьорството, хотелиерството, фризьорство и заваряване. „От друга страна, имайки предвид придобиването на умения, с които по-лесно да се адаптират, когато излязат от местата за изтърпяване на наказанията за лишаване от свобода, са включени различни мотивационни курсове на обучение, както и ключови компетенции за умение за учене, обноски, поддържане на добри отношения с близки, роднини и приятели”, поясни още Николова. Периодът на обученията за професионалните курсове за първа степен са 300 учебни часа. За втора степен – курсовете по фризьорство, са 300 часа, а за вътрешни облицовки настилки са 660 часа.  Мотивационните обучения и ключовите компетенции са по 30 учебни часа за всяка една група.

Иван Иванов, изпълнителен директор на Държавно предприятие „Фонд затворно дело”, поясни, че Предприятието е стартирало своята дейност още през 2003 година, когато с акт на МС и с промяна в Закона за изтърпяване на наказанията, е регистрирано като юридическо лице и започва да функционира, като целта му е изцяло насочена към подобряване на условията в затворите. „Друга важна цел на Предприятието, е, да подпомага процеса на ресоциализацията, повишаване квалификацията, образователният ценз на лишените от свобода, за да може после, излизайки от затвора и влизайки обратно в обществото, да не се налага същия процес, а те да намират своето място там. Предприятието се състои от Главно управление, което е в София, и териториални структури, които са в затворите. То развива стопанска и производствена дейност в почти всички затвори. Има цехове за производство на мебели, на дограма, механични цехове, животновъдство и т.н.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...