Начало / Здравеопазване / Резекция на пациентка с рак на дебелото черво извършиха с уникална 3D апаратура в МБАЛ „Света Марина“

Резекция на пациентка с рак на дебелото черво извършиха с уникална 3D апаратура в МБАЛ „Света Марина“

3D лапароскопия с единствената по рода си в България апаратура са извършвали в продължение на седмица специалистите в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Марина“ в Плевен. Апаратурата, носеща името „Айнщайн”, е тествана пилотно в болницата, като с нея са извършени 7 операции, една от които резекция на пациентка с рак на дебелото черво. Това сподели пред медиите член-кореспондентът на БАН и медицински управител на МБАЛ „Света Марина“ проф. д-р Григор Горчев. В пресклуба на БТА той, заедно с наградения вчера доц.д-р Добромир Димитров и ректора на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов, разказаха малко повече пред медиите за новата апаратура.

В момента тя е използвана само тестово, но надеждите са в началото на следващата година болничното заведение да закупи „Айнщайн”, който може да се използва за случаи, в които до този момент лекарите са били безсилни. Апаратурата дава обемно и уголемено изображение на оперираните органи, което е безценен помощник при тежките случаи, в които прецизността е въпрос на живот и смърт. Точно този тип 3D се използва за първи път в България, тъй като е от съвсем ново поколение. Проф. Горчев сподели, че е гордост от толкова много болници в страната, именно МБАЛ „Света Марина“ да бъде избрана за пилотните тестове.

От своя страна доц. Димитров и проф. Томов споделиха своя опит от работата си с „Айнщайн”, като не скриха, че желанието за работа с него сред другите им колеги е било голямо, но кратките срокове не са позволили всички да го тестват. Самата операция се извършва със специални 3D очила, които позволяват да бъдат видени и най-малките детайли от човешкия организъм. Намеренията са в началото на новата година скъпата техника да бъде закупена и от нея да могат да се възползват за постоянно плевенчани.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...